Zdrowa, urozmaicona dieta jest bardzo ważna od początku naszej przygody z jedzeniem. Przyjmuje się, że pierwsze dwa lata życia dziecka mają duży wpływ na jego nawyki żywieniowe, dlatego tak ważne jest oferowanie mu zróżnicowanych produktów do spróbowania. Jest wiele tabelek i opracowań mówiących o kolejności wprowadzania poszczególnych pokarmów, ale są one bardzo ogólne. Wszystko zależy od gotowości dziecka i dlatego należy bacznie je obserwować, a w razie wątpliwości skonsultować się ze specjalistą.
Jeśli chodzi o szpinak to zdania są podzielone- jedni zalecają wprowadzenie go w 7 a inni w 9 miesiącu życia dziecka. Ja stopniowo oswajałam córkę z nowym smakiem i dodawałam po troszeczku do innych, lubianych warzyw (np. do ziemniaków), a dopiero potem podałam jako samodzielne danie, czyli w zasadzie ok. 9 miesiąca.
Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na puree ze szpinaku z dodatkiem cukinii i masła. Tradycyjny smak szpinaku został tu przełamany cukinią, która jest słodkawa, dzięki czemu otrzymujemy delikatny, przyjemny posiłek. Powolnie topniejące wiórki masła intrygują maluchy i zwiększają zainteresowanie posiłkiem.
Składniki:
– 1 cukinia (średnia)
– 2-3 duże garście młodych listków szpinaku
– 240 ml wody
– łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Cukinię obrać i pokroić w pół talarki. Zalać ją wodą i doprowadzić do wrzenia. Po ok. 2 minutach, dodać liście szpinaku do zblanszowania na ok 1 minutę. Odcedzić warzywa, zachowując wodę.
2. Zestawić garnek z ognia i miksować warzywa do idealnej gładkości, dodając wodę z gotowania do uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego Maluchy!
Przepis pochodzi z tej książki.
Moje dziecko jadło szpinak! 2 łyżeczki, ale zawsze to coś:)