Są takie dania, które w zależności od ilości posiadanego czasu i aktualnego nastroju mogą być naszym śniadaniem lub deserem. Tak właśnie traktuję puddingi ryżowe. Czasami przygotowywane są na niespieszne, weekendowe śniadania a czasami pojawiają się jako poobiedni deser. Puddingi ryżowe mają to do siebie, że samodzielnie szału nie robią. Dopiero w połączeniu z owocami powstaje tzw. efekt wow. Nie ma tu znaczenia czy podawany jest ze świeżymi owocami, sosem owocowym czy dżemem. Dodatek owoców ma wzbogacić smak, łącząc kwaśne i słodkie akcenty. Najbardziej lubię używać truskawek lub mieszanych owoców jagodowych. Kwestia gustu.
Pudding ryżowy będzie zdrowszy, gdy użyjemy ryżu pełnoziarnistego. Należy go wówczas gotować trochę dłużej. Ja w dzisiejszym przepisie zużyłam resztkę ryżu do risotto, zostało mi go zaledwie 1/3 szklanki. Z tego wyszła mi jedna nieduża porcja puddingu.
Dzisiejszy przepis to kolejna moja propozycja na bezglutenowe śniadania. Jak Wam się podoba?
Składniki:
1/3 szklanki ryżu
1/3 szklanki wody
165ml mleka kokosowego
1/3 laski wanilii
łyżeczka cukru brązowego (opcjonalnie)
Do podania: garść truskawek/ malin/ jagód/ borówek lub dżem owocowy
Przygotowanie:
1. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, dodać wodę i mleko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu. Mieszać od czasu do czasu.
2. Kawałek laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, nożem zdjąć nasionka. Całość wrzucić do puddingu.
3. Im więcej płynu zostanie wchłonięte przez ryż tym częściej trzeba mieszać, pod koniec gotowania cały czas. Gotować do miękkości ryżu, łącznie ok. 15minut. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub mleka kokosowego.
Gotowy pudding przełożyć do miseczek i podawać z owocami, sosem owocowym lub dżemem.
Smacznego!
Wpis przygotowałam do akcji:
piękne zdjęcie 🙂
dziękuję:)
Tak podane śniadanie z chęcią zjadłabym, wyobrażając sobie wakacje w tropikach 🙂
:)))
coś wspaniałego! zdjęcie super
Wspaniałe zdjęcie!
dziękuję!