Śniadanie w 5 minut. Kanapki z francuskim serem pleśniowym, żurawiną i orzechami w miodzie

Udało mi się wyprawić męża z Natalią na spacer. Cała kuchnia moja! Plan na dzisiaj obejmował dania dla dzieci ale nie można przecież zabierać się do pracy z pustym brzuchem, prawda? W lodówce ogrom pyszności (dzięki mężu!). Zdecydowałam się na ser pleśniowy, nie jadam go często ale od czasu do czasu mam ochotę na właśnie na taki ser. Tak było dzisiaj. Ser w połączeniu z żurawiną i orzechami w miodzie smakuje cudownie!

kanapka_plesniowy_1a

Składniki:
2-3 kromki chleba
kilka plastrów sera pleśniowego, ja użyłam fromage z Normandii. Dobry ser powinien zawierać mleko i bakterie kwasu mlekowego
3-4 łyżeczki konfitury żurawinowej
garść orzechów włoskich
1 łyżka miodu

Przygotowanie:
1. Na kromkach chleba układać plastry sera pleśniowego i konfiturę z żurawiny.
2.Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię i delikatnie zrumienić. Pod sam koniec dodać miód i energicznie wymieszać. Po dosłownie chwili zdjąć z ognia i posypać nimi kanapki. Uwaga- orzechy są gorące!

Smacznego!

kanapka_plesniowy_1b

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.