Pieczony schab jest doskonałym daniem obiadowym, który możemy podać na świąteczny obiad czy wyjątkową kolację. Po wystudzeniu staje się przepyszną domową wędliną, którą spokojnie możesz podać dziecku. Jest chudy więc osoby na diecie spokojnie mogą po niego sięgnąć.
Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do wypróbowania przepisu na schab faszerowany ziołami. Można tu użyć ziół świeżych lub suszonych, w proporcjach i składzie preferowanym w danym domu. Zazwyczaj używam tego, co aktualnie mam pod ręką. Majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber, estragon, natka pietruszki, do tego sól i pieprz. Wspomniane zioła sypię na oko- po prostu posypuję mięso, uklepuję i zwijam. Specjalnie dla Was próbowałam dziś uchwycić proporcję, ale nie trzymajcie się tego sztywno. Jeśli nie lubicie rozmarynu, możecie go pominąć i dać więcej tymianku. Sami najlepiej wiecie z jakimi przyprawami lubicie mięso.
Schab trzeba naciąć wzdłuż, tak aby powstała jak największa powierzchnia do natarcia jej przyprawami (naciąć i otworzyć jak książkę). Najlepiej sprawdza mi się nóż do filetowania, ale każdy większy będzie równie dobry. Schab należy ciasno zwinąć i dodatkowo związać sznurkiem kuchennym. Jeśli nie macie wprawy w zaplataniu sznurka, możecie pociąć sznurek na mniejsze kawałki i związywać mięso w odstępach co 2 cm.
Schab piekłam ok. 1,5 godziny w 160 stopniach, regularnie polewając mięso wywarem. Po upieczeniu odczekać kilka minut (aby wyciekł nadmiar soków), a następnie pokroić mięso na grubsze plastry.
Schab jest pyszny zarówno na ciepło jako danie główne, ale także na zimno jako wędlina. Serdecznie polecam w obydwu odsłonach.
Składniki:
- 1kg schabu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka mixu majeranku, tymianku i rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach
- 1 łyżka oliwy
Dodatkowo: 2 szklanki bulionu
Przygotowanie:
- Schab rozciąć wzdłuż dłuższego boku. Otworzyć i rozpłaszczyć aby dobrze było posypywać mięso przyprawami.
- Do moździerza wsypać sól, pieprz, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozetrzeć, dodać oliwę i natkę pietruszki i wymieszać.
- Zioła równomiernie rozprowadzić na mięsie. Ciasno zwinąć mięso w rulon i związać sznurkiem. Z zewnątrz lekko naoliwić i dodatkowo posypać solą i pieprzem.
- Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dolać 2 szklanki bulionu. Nakryć folią aluminiową i wstawić do pierkarnika rozgrzanego do 160 stopni C i piec ok 1,5 godziny. Regularnie polewać mięso wywarem aby pozostało soczyste.
Podawać z pieczonymi warzywami (marchewka, pietruszka, seler, ziemniak) lub z sałatką.
Smacznego!