Jesień i zima to moje ulubione pory roku na przygotowywanie zapiekanek. Kiedy za oknem szaleje deszcz lub śnieg to ciepłe dania wyjęte prosto z piekarnika potrafią taki dzień wspaniale umilić. Wszelkie zapiekanki, zrobione z tego, co aktualnie jest pod ręką smakują zawsze wyśmienicie, bo cokolwiek ukryte jest pod warstwą bulgoczącego sera, musi być pyszne, prawda?
Kilka dni temu, kiedy nagle ze słonecznego lata zrobiła się pogodą iście listopadowa zmieniłam menu na typowo jesienno- zimowe. Nastawiłam gar rosołu i zrobiłam zapiekankę. Do jej przygotowania użyłam bakłażana, cebuli i sosu pomidorowego z przepisu dla dzieci. Sos jest w wersji bazowej, czyli oprócz warzyw zawiera jedynie odrobinę soli i pieprzu, co czyni go idealnym dodatkiem do wszystkich dań. Przysłowiową kropkę nad i stanowi tu ser, dużo sera bo tak smakuje mi najbardziej. W zapiekance użyłam makaronu jęczmiennego. Ostatnimi czasy testujemy z mężem różne rodzaje makaronów i ten jęczmienny bardzo przypadł nam do gustu. Ładnie zachowuje kształt po ugotowaniu, jest jędrny i nawet jak poleży trochę to nie przekształca się w zlepioną klucho- breję. Tak więc zapraszam na zapiekanki i zachęcam do makaronowych eksperymentów.
Składniki:
250g makaronu jęczmiennego
1 bakłażan
1 cebula
250ml sos pomidorowego, z tego przepisu lub 1,5 puszki pomidorów, najlepiej pokrojonych
1 gałązka bazylii
20g żółtego sera np gouda
15g parmezanu
oliwa z oliwek, kilka łyżek
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu
2. Bakłażana pokroić w 1cm plastry, oprószyć solą i odstawić na 15min. Opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę.
3. Cebulę drobno posiekać.
4. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i podsmażyć bakłażana aż zacznie się rumienić na złoto i będzie miękki. Bakłażana wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odstawić. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulkę aż się zeszkli. Dodać sos pomidorowy, bakłażana i posiekaną bazylię. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli używacie pomidorów z puszki, pogotujcie je przynajmniej 10 minut zanim dodacie bakłażana.
5. Obydwa sery zetrzeć na tarce. Ponad połowę dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Przygotowany sos połączyć z makaronem, wymieszać tak aby cały makaron być dokładnie pokryty sosem.6. Jedno duże naczynie lub dwa małe lekko posmarować oliwą, a następnie przełozyć do nich makaron z sosem. Posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 10-15 min, aż cały ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Smacznego!
lubię proste dania
ja też!