Jak zrobić domowy sos pomidorowy dla dzieci? Prosty przepis

Mając w domu kilkumiesięczne dziecko warto zawczasu zaplanować rozszerzanie jego diety. Korzystając z letniej obfitości warzyw i owoców warto jest przygotować domowe przeciery, którymi później będziemy karmili naszego maluszka. Jednym z nich powinien być przecier pomidorowy, ponieważ to właśnie w lecie pomidory są najlepsze- wygrzane w pełnym słońcu, soczyste, pełne smaku i aromatu. Najlepsze będą te z własnego ogródka, ale jeśli to niemożliwe to warto rozejrzeć się za jakimś sprawdzonym dostawcą. Warto w tym celu popytać wśród znajomych lub wybrać się na eko bazar i tam kupić najlepsze produkty. 

Rozszerzanie diety dziecka

Przygotowując pierwszy przecier dla maluszka warto jest przygotować czysty przecier pomidorowy (pomidory zaleca się wprowadzić po 10 miesiącu życia dziecka). Chodzi nie tylko o minimalizowanie ryzyka alergii pokarmowej, ale także o to, by trafić w gusta małego smakosza.

Mając przygotowany czysty przecier pomidorowy możemy go śmiało łączyć ze składnikami, które maluszek zna i lubi. Może to być np. makaron, ryż, mięso, soczewica, marchewka. Do tego odrobina przypraw np. bazylia, koperek, natka pietruszki i danie gotowe. Pierwszych przecierów pomidorowych w ogóle nie przyprawiałam, gdyż trudno jest przewidzieć w jakiej konfiguracji smakowej będą odpowiadały maluszkowi. Dużo łatwiej jest doprawić sos znając jego aktualne preferencje smakowe.

Pomysł na sos pomidorowy dla starszych dzieci

Dla bardziej zaawansowanych smakoszy, można przygotować już prawdziwy sos pomidorowy, ale w delikatniejszej odsłonie. Bazą są pomidory i warzywa duszone na parze. Tak przygotowany sos jest odpowiedni zarówno dla rocznego jak i kilkuletniego dziecka. Starsze dzieci lubią ten sos z pulpetami, żółtym serem i bardziej wyrazistymi przyprawami. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie podawanie takiego sosu dorosłym, po prostu trzeba go mocniej przyprawić. No i oczywiście warto zrobić go dużo więcej.

Jak przechowywać domowy sos pomidorowy?

Sosy dla dzieci warto przechowywać w małych słoiczkach. Dobrze sprawdzą się słoiki po deserkach owocowych, małych dżemach, koncentratach czy musztardzie. Są to idealne porcje na 1-2 posiłki.

Do czego można wykorzystać domowy sos pomidorowy?

Sos pomidorowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do:

  • dań głównych, podawanych z ryżem, makaronem, soczewicą (zobacz moją zapiekankę makaronową)
  • zup, np. do pomidorowej, soczewicowej
  • smarowania kanapek
  • jako dip do pieczonych warzyw zamiast sklepowego ketchupu
  • past kanapkowych np. z prażonego słonecznika, wędzonej makreli

Z przepisu wyszedł mi ok. 1l sosu pomidorowego

Jak zrobić sos pomidorowy dla dzieci Kinga Ciszewska malekulinaria.pl

Składniki na sos pomidorowy dla dzieci:

  • 2kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka brązowego cukru

Jak zrobić sos pomidorowy? Krok po kroku

1. Marchew, pietruszkę i cebulę obrać. Warzywa przekroić na pół, a następnie ugotować na parze na pół miękko.
2. Pomidory przekroić w poprzek na pół, skropić oliwą i piec w 200 stopniach C. przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. Pomidory ostudzić, a następnie zblendować i przetrzeć przez sito. Blendowanie pozwala uzyskać bardziej treściwy, gęsty przecier, dzięki czemu mniej pozostaje odpadów w postaci skórek.
3. Przecier pomidorowy i warzywa ugotowane na parze umieścić w dużym garnku i dokładnie zblendować. Sos gotować na wolnym ogniu przez 1-2 godziny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Im sos będzie dłużej gotowany tym będzie bardziej zawiesisty i aromatyczny. Doprawić solą i cukrem. Przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić. i wstawić do rozgrzanego do 110 stopni C. piekarnika na ok. 20 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *