Kasza jaglana z boczkiem, cukinią i ziołami

Szybkie obiady to nasz letni priorytet. Piękna pogoda za oknem zachęca do spacerów i wszelkiej aktywności na świeżym powietrzu. Zatem przygotowanie obiadu po powrocie do domu musi siłą rzeczy zajmować jak najmniej czasu. Kasza jaglana praktycznie sama się robi, warzywa wystarczy posiekać i udusić razem z podsmażonym boczkiem. Garść świeżych ziół, prosto z ogródka, dodaje daniu lekkości i letniego charakteru.

Kasza jaglana z letnimi warzywami i ziołami to danie, które przygotujesz w 15 minut. Siła tkwi w prostocie! Zgadzacie się?

kasza_jaglana_cukinia_1a

Składniki: (2 porcje)

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 200g boczku
  • 1 cebula
  • 3 małe cukinie (10-15cm) lub jedna średniej wielkości
  • 2 liście bazylii
  • 2-3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka prażonych nasion słonecznika
  • chilli (opcjonalnie-do smaku)

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przesypać na sito i sparzyć wrzątkiem. Przełożyć do rondelka i zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Gotować do wolnym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka.
  2. Boczek pokroić w słupki, a następnie podsmażyć na patelni.
  3. Cebulę drobno posiekać. Cukinie pokroić w talarki lub półplasterki. Warzywa dodać do boczku, przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy, świeże zioła, wymieszać. Całość posypać uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!

kasza_jaglana_cukinia_1b

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.