Szybkie obiady to nasz letni priorytet. Piękna pogoda za oknem zachęca do spacerów i wszelkiej aktywności na świeżym powietrzu. Zatem przygotowanie obiadu po powrocie do domu musi siłą rzeczy zajmować jak najmniej czasu. Kasza jaglana praktycznie sama się robi, warzywa wystarczy posiekać i udusić razem z podsmażonym boczkiem. Garść świeżych ziół, prosto z ogródka, dodaje daniu lekkości i letniego charakteru.
Kasza jaglana z letnimi warzywami i ziołami to danie, które przygotujesz w 15 minut. Siła tkwi w prostocie! Zgadzacie się?
Składniki: (2 porcje)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 200g boczku
- 1 cebula
- 3 małe cukinie (10-15cm) lub jedna średniej wielkości
- 2 liście bazylii
- 2-3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka prażonych nasion słonecznika
- chilli (opcjonalnie-do smaku)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przesypać na sito i sparzyć wrzątkiem. Przełożyć do rondelka i zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Gotować do wolnym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka.
- Boczek pokroić w słupki, a następnie podsmażyć na patelni.
- Cebulę drobno posiekać. Cukinie pokroić w talarki lub półplasterki. Warzywa dodać do boczku, przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy, świeże zioła, wymieszać. Całość posypać uprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!