Pieczony łosoś to niezawodne rozwiązanie jeśli chcemy szybko przygotować obiad. Jest pyszny i efektowny. Przyjemnie komponuje się z aksamitnym puree z pasternaku
i kilkoma pomidorkami koktajlowymi, które wrzuciłam do rozgrzanego piekarnika na 5min. Wiem, że wiele osób podejrzliwie może potraktować to warzywo, ale szczerze zachęcam Was do spróbowania. Warzywo jest tanie więc poziom ryzyka niewielki 🙂 Kto wie, może uda mi się Was przekonać i łosoś z pasternakiem na stałe zagości w Waszej kuchni?
Składniki:
40 dag filetu z łososia (po 20dag na porcję)
1/2 zielonej części pora
łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżka koperku
1 łyżka natki pietruszki
kilka ziarenek kolendry
sół, pieprz
sok z cytryny
oliwa z oliwek
1. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej i dwa kawałki papieru do pieczenia- w wielkości umożliwiającej zawinięcie poszczególnych porcji.
2. Filety pokroić na porcje, opłukać i osuszyć. Ułożyć na papierze do pieczenia. Posypać posiekaną natką pietruszki, koprem, tymiankiem, solą, pieprzem i zmłotkowaną
kolendrą. Posypać pokrojonym w talarki porem. Następnie skropić filety sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
3. Filety zawinąć w folię, końcówki folii wywinąć do góry, aby nic nie wyciekało w trakcie pieczenia.
4. Piec ok. 15-20min w temp. 200ºC.
Puree z pasternaku
Składniki:
2 nieduże pasternaki (moje miały ok 10cm)
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
sól, biały pieprz
Pasternaki ugotować do miękkości, dodać masło, śmietanę, sól i biały pieprz, a następnie zblendować do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Smacznego!
Wygląda smakowicie, bardzo ładnie zaprezentowałaś, a jeszcze lepiej opisałaś, Pozdrawiam