Makaron w kremowym sosie ze świeżych kurek, zielonego groszku i gorgonzoli

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię zbierać grzyby. Tylko nie mam z kim. A jak sama pójdę do lasu na grzyby to odróżniam tylko podgrzybki, borowiki i kurki, a potem w domu się okazuje, że mam też maślaki i kozaki (dzięki, Mamo). Żadnych trujaków.
Niestety w tym roku nie miałam czasu, żeby do lasu pójść i jedyny wypad grzybowy to ten na pobliski bazarek. Grzyby zazwyczaj kupuję od indywidualnych osób, które zazwyczaj stoją na samym brzegu bazarku. Wiem, że są to osoby, które wstały wcześnie rano i zebrały te grzyby skoro świt, a dzięki temu ja mam świeże jedzenie. Z tego samego źródła mam już prawdziwki, które suszą się do wigilijnych dań.

Dzisiejszy przepis to taka wariacja na temat sosu kurkowego. W lodówce znalazłam nędzną resztkę śmietany, ale był za to mascarpone i gorgonzola. Do tego ostatniego mam ambiwalentne odczucia. Sam w sobie mi nie smakuje i na desce serów go nie tknę. Jednak w sałatkach, sosach jego smak jest naprawdę wyjątkowy, pyszny. Naprawdę warto spróbować! Jeśli nie jesteście przekonani, dodajcie tylko mały kawałeczek sera, a potem kolejny. Sami musicie znaleźć swój balans, przepis to tylko inspiracja!

Pomyślcie tylko: Kurki w kremowym sosie z mascarpone i śmietany, z dodatkiem świeżego, zielonego groszku i estragonu. Do tego podkręcająca smak gorgonzola… To musi być pyszne!

sos-z-kurek

sos-kurkowy

Składniki:

  • 400g świeżych kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego, ugotowanego)
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • gorgonzola (wg uznania)
  • mała gałązka estragonu
  • sól, pieprz do smakudodatkowo: 1/2 opakowania wstążek makaronu (użyłam Lubelli), natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni roztopić masło, dodać ząbek czosnku i kurki. Po 10 minutach dodać estragon (same listki), śmietanę, mascarpone, gorgonzolę i zielony groszek, doprawić solą i pieprzem i dusić przez ok. 5-10 minut.
  3. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z sosem, posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Komentarzy: 2

  1. 10 listopada 2017 / 13:36

    Grzyby to zdecydowanie ulubieńcy jesienni i nie może ich zabraknąć na naszych stołach w tym okresie. Nadają wyśmienity smak każdej potrawie, pasują do białych i czerwonych mięs, jak również do makaronów, ryżu, czy kaszy. Najprzyjemniejsze, poza jedzeniem oczywiście, jest zbieranie grzybków. 🙂

    • Kinga
      17 listopada 2017 / 09:20

      to prawda, zbieranie grzybków jest cudowne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.