Domowy fast food: Hamburger idealny (+przepis na bułki)

Idealny hamburger! Idealny czyli taki w złocistej bułeczce obsypanej sezamem, ze świeżo usmażonym mięsem, sosem i ulubionymi warzywami. Ideał nie idzie na kompromisy, wszystko, ale to absolutnie wszystko musi być w nim świeżutkie. Bułeczka jeszcze ciepła, pachnąca… mięso aromatyczne i soczyste…warzywa chrupiące, do tego sos wyrazisty, ale nie dominujący, czy trzeba więcej?
Sezon letni, grillowy w pełni, mam nadzieję, że dzisiejszy przepis będzie dla Was burgerową inspiracją.

burgery_1b
burgery_1a

BUŁKI DO BURGERÓW (ORAZ HOT-DOGÓW)
Ja robiłam z połowy porcji, czyli 6 bułek. Przepis pochodzi z tej strony: klik. Cytuję za Eweliną:
|porcja: 12 bułek, przepis prawie jak tutaj|

Zaczyn:
340g pszennej białej mąki chlebowej (typ 750 lub 850)
2 łyżeczki drożdży instant (lub 10g drożdży świeżych)
340g ciepłego mleka (35-38C)

Drożdże mieszamy z mąką i dodajemy mleko. Mieszamy, zakrywamy folią i zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość).

Ciasto właściwe:
215 g pszennej białej mąki chlebowej (j/w)
1 łyżeczka soli
3 łyżki syropu z agawy, miodu lub cukru
2 żółtka
5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego

1 jajko do posmarowania bułek wymieszane za 2 łyżkami jasnego piwa
sezam do posypania bułek

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto – mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno 'dotlenione’. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjmujemy ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i 12 mniejszych prostokątów.
Formujemy dobrze naciągnięte bułki (tutaj pokazałam jak ja formuję swoje bułki) i układamy je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy luźno folią i zostawiamy na 2 – 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 200C.
Każdą bułkę smarujemy dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z piwem i posypujemy ziarnem sezamowym.
Pieczemy przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.”

burgery_1c

Do bułek przygotowałam mięso i dodatki wg poniższego przepisu:

BURGERY:
500g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka świeżej natki pietruszki
sól

Przygotowanie:
1. Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojoną natkę pietruszki, jajko, sos i sól.
2. W moździerzu zmaltretować kolendrę i kolorowy pieprz, a następnie dodać do mięsa mielonego. Całość bardzo dokładnie wyrobić. Uformować burgery i smażyć z obydwu stron.
burgery_1e

SOS:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki musztardy ostrej
1 łyzka kaparów

Kapary rozetrzeć i połączyć z ketchupem i musztardą.

burgery_1f
burgery_1g

Dodatkowo do podania: różne rodzaje sałat, cebula, pomidory, ogórki konserwowe.

Smacznego!

burgery_1d

Bułki hamburgerowe w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie piekli razem ze mną:

Dobrawa z blogu Bona Apetita
Wiosenka z blogu Eksplozja smaku
Kinga z blogu Małe kulinaria
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Marzena z blogu Zacisze kuchenne
Bernadeta z blogu Mój kulinarny pamiętnik
Iza z blogu Smaczna pyza
Gosia z blogu Smaki Alzacji

Komentarzy: 5

  1. 11 maja 2014 / 01:22

    Piękne bułeczki i wypasione hamburgery 🙂 takie lubię !

  2. 12 maja 2014 / 07:53

    Mniam, aż by się znowu zjadło takie apetyczne;)) Dziękuję za wspólne pieczenie!

  3. 12 maja 2014 / 09:18

    Wyglądają mega apetycznie:-) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)

  4. Kulinarne przygody Gatity
    12 maja 2014 / 09:38

    Baaardzo apatyczne,a ja bez śniadania 😉 Dzięki za wspólne pieczenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.