Zupa szczawiowa z jajkiem na twardo

Zupa szczawiowa z jajkiem na twardo to klasyczna wiosenno-letnia zupa, która gości w naszym domu odkąd pamiętam. Robi ja moja mama, robiła ja moja babcia. Jest to więc taki przepis przekazywany z dziada pradziada, z pokolenia na pokolenie.

Najczęściej jadamy ją z pajdą świeżego chleba lub z ziemniakami podawanymi na osobnym talerzyku. Domowa zupa szczawiowa musi też być okraszona przysmażoną cebulką i posypana świeżym koperkiem.

Zupa szczawiowa to jedna z tych zup, która lepiej smakuje niż wygląda, prawda?

Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżego szczawiu

Jest różnica czy zupa szczawiowa jest zrobiona ze świeżo zerwanego szczawiu czy ze szczawiu w słoiczku. Ja mam szczaw na działce więc przez całe lato mam do niego dostęp.

Kiedy ostatnio byłam na działce szczaw już zaczął szykować się do wypuszczenia kwiatostanów. Razem z mężem zerwałam najmłodsze i najładniejsze liście ponieważ one są najsmaczniejsze. Dużych liści nie zbieramy ponieważ są bardzo kwaśne i włókniste.

Pozostałe łodygi i najstarsze liście szczawiu wycięliśmy kilka centymetrów nad ziemią, pozostawiając pojedyńcze zalążki listeczków. Za jakiś czas roślina odbije i znów będziemy mogli cieszyć się młodymi listkami.

A w międzyczasie zostaną wyprawy po szczaw na pobliskie łąki. Jeśli tak jak ja lubicie zupę szczawiową to możecie przygotować własny szczaw do słoików i w zimie ugotować sobie szczawiankę.

Jak zrobić szczaw w słoikach na zimę?

Wystarczy pokrojone liście szczawiu poddusić na maśle lub oleju. Kiedy zmniejszą swoją objętość należy przełożyć je do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, a następnie zapasteryzować przez ok. 15 minut. I gotowe. Robienie szczawiu w słoikach jest własnie tak banalnie proste.

szczawiowa_1a

szczawiowa_1b
Składniki na zupę szczawiową:

1,5l. bulionu drobiowego lub warzywnego
200g szczawiu
2 łyżki masła
150ml śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
świeży koperek, natka pietruszki lub szczypiorek do posypania (albo wszystko na raz)
sól, pieprz do smaku

Dodatki: jajka gotowane na twardo, chleb lub ziemniaki z opisu nad przepisem

Uwaga: jeśli zależy Ci na tym, aby jajka do zupy były ładnie obrane a nie poszarpane to koniecznie przeczytaj poradnik o tym jak ugotować jajka aby się łatwo obierały.

szczawiowa_1d
szczawiowa_1c

Jak zrobić zupę szczawiową ze świeżego szczawiu?

1. Szczaw dokładnie opłukać, a następnie pokroić na drobne kawałki ok. 1cm.
2. W dużym garnku roztopić 2 łyżki masła, dodać szczaw i mieszać, aż szczaw mocno się skurczy i zmieni kolor. Ze szczawiem jest podobnie jak ze szpinakiem- możesz mieć ogromną ilość świeżych liści, a po chwili na patelni zostaje tylko odrobinka.
Następnie szczaw dodać do gotującego się bulionu
3. Do osobnej małej miseczki wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać ją z niewielką ilością wody. Następnie dodać śmietanę i za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać. Powoli wlewać mieszaninę do garnka z zupą szczawiową, całość doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze ze 2 minuty.

Smacznego!

szczawiowa_1e

1 komentarz

  1. Kurro
    5 czerwca 2014 / 09:48

    moja ulubiona zupa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *