Krem z dyni z curry, ryżem i mlekiem kokosowym

Na dworze zrobiło się zimno. Nie tylko spadek temperatury daje się ostro we znaki ale to sam wiatr potęguje zimno, zniechęca do długich spacerów i sprawia, że mam ochotę zabunkrować się w domu- i to najlepiej pod kocem z kubkiem ciepłej herbaty w dłoni. Moje wyjścia na dwór chwilowo przypominają dobrze zaplanowaną logistykę zamiast swobodnych spacerów. Z siatką zakupów z jednej ręce, z odebraną z poczty przesyłką w drugiej, desperacko potrzebuję trzeciej ręki, żeby odciągnąć Natalię od błotnej kałuży, do której wpadła świeżo zdobyta szyszka. No chodź- przekonuję- przecież mamy całą gałązkę z szyszkami, zobacz jakie ładne. Nie, tą lubię- odpowiada Natalia i wygląda mi na taką, co zaraz zacznie grzebać w błocie aby znaleźć zgubę. Chodź, poszukamy nowej szyszki, ta jest brudna, spójrz tam na trawniku leży duuużo szyszek- za wszelką cenę próbuję ją przekonać… i w tym momencie córka szybko schyla się i wyciąga zabłoconą szyszkę… Tą lubię- powiada zadowolona. Wdech, wydech… idziemy do domu. Dobrze, że w czeka na nas rozgrzewająca zupa. A kurtkę później upierzemy… jak mówi moja siostra- dzieci są albo czyste albo szczęśliwe; coś w tym jest!

dyniowa_1b

Składniki:
2 szklanki puree z dyni (oczyszczoną dynię kroimy na kawałki, układamy na papierze i pieczemy do miękkości w 180 stopniach przez 40-60 minut. Wyjmujemy, oddzielamy od skórki i miksujemy)
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 torebka ryżu naturalnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
1/2 łyżeczki świeżego oregano
sól, pieprz do smaku

dyniowa_1a

Przygotowanie:
1. Puree z dyni zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ugotowany ryż, curry, paprykę słodką, chilli, oregano i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem zupę dekorujemy odrobiną mleka kokosowego, posypujemy papryką słodką lub chilli i dodajemy kilka listków oregano.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.