Gęsie udka pieczone w ziołach i jabłkach

Miękkie, delikatne mięso, które z łatwością odchodzi od kości; pyszne, soczyste, z cienką chrupiącą skórką. Chyba w ten sposób najłatwiej opisać gęsie nogi z dzisiejszego przepisu. Przygotowanie gęsich udek jest rozłożone w czasie, ale tak naprawdę jednorazowo nie wymaga od nas dużego nakładu pracy. Jednego dnia wieczorem marynujemy mięso, a drugiego wstawiamy do piekarnika, a po wyznaczonym czasie przekręcamy na drugą stronę. Proste i bardzo pyszne! Gęsie udka świetnie smakują z opiekanymi ziemniakami i surówką bądź z ziemniaczanym puree z dodatkiem pieczonych warzyw.

ges_1a

Składniki:
2 gęsie nogi
6 winnych jabłek
4 ząbki czosnku
8 gałązek świeżego tymianku
1 łyżka suszonego majeranku
1/2 szklanki wody
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Gęsie nogi zamarynować na noc. W tym celu należy je opłukać, oczyścić, osuszyć i poodcinać nadmiar tłuszczu. Gęsie nogi należy natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nakryć i odstawić w chłodne miejsce.
2. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
3. Przygotować rękaw do pieczenia, zawiązać go z jednej strony, do środka włożyć jabłka, skórkami do dołu. Na jabłkach ułożyć gęsie nogi, skórą do dołu. Wlać wodę i zawiązać rękaw na drugim końcu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni przez 2 godziny.
4. Rękaw przekręcić na drugą stronę tak, aby gęsie udka leżały teraz skórką do góry. W piekarniku zwiększyć temperaturę do 180stopni i piec kolejne 1,5 godziny. Jeśli chcemy zromienić skórkę, na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i zwiększamy temperaturę do 220 stopni.
5. Zrobić mus z części upieczonych jabłek wraz z sokiem i wytopionym tłuszczem. W tym celu należy je przełożyć do dzbanka blendera i zmiksować.

Smacznego!

ges_1b

Zapraszam również na mój profil na Facebooku

Komentarzy: 4

  1. Elżbieta
    20 lutego 2016 / 18:02

    Dzień dobry, a w którym momencie należy użyć czosnku wymienionego w składnikach?

    • Kinga
      21 lutego 2016 / 22:39

      Już uzupełniłam w przepisie:) Czosnku używam na samym początku, jak nacieram mięso ziołami i solą.

  2. Dominika
    1 maja 2016 / 11:34

    A marcheweczki pokrojone w słupki tez mozna dorzucic do rekawa? Czy upiec obok?bo są na zdjęciu, a uwielbiam dodawać marchew do ciemnego mięsa:) może wtedy zmniejszyć ilość jabłek i dać pół na pół z marchwią, żeby nie było za słodko?

    • Kinga
      2 maja 2016 / 20:55

      ja marchewki zazwyczaj dodaję w trakcie pieczenia:) pozdrawiam,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.