Parmigiana czyli bakłażan zapiekany z mozzarellą i sosem pomidorowym

Parmigiana czyli włoska zapiekanka z bakłażana jest taka pyszna! Tak wygląda kwintesencja prostoty obiadowej z wielkim efektem WOW. Czytając listę składników można by pomyśleć, że to danie to w sumie nic takiego. Bakłażan, pomidory i mozzarella… Phi! … ale nic bardziej mylnego! To jest danie petarda!
Ktoś mógłby też pomyśleć, że jestem nieobiektywna, bo ja lubię bakłażany. Lubię. I to nawet bardzo. Powiem Wam jednak, że danie posmakowało nawet mojej przyjaciółce, która jest dosyć ostrożna przy próbowaniu nowych dań. Początkowe stwierdzenie „kiedyś próbowałam bakłażana i on był gorzki”, po spróbowaniu zmieniło się w „jak dodasz wpis na bloga to ja nawet skorzystam z Twojego przepisu”. Dominiko- smacznego 🙂

Parmigiana zapiekanka z bakłażana

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli (użyłam Galbani)
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 szczypta cukru
  • 1-2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić na plasterki o grubości ok. 1cm, a następnie obtoczyć je w mące i usmażyć na złoty kolor. Odkładać na ręcznik kuchenny aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, chilli, cukrem i posiekaną bazylią (zostawić kilka listków do dekoracji). Całość podsmażyć przez ok. 10 min.
  3. W naczyniu do zapiekania układać warstwowo: bakłażany, sos pomidorowy, kawałki mozzarelli. Wierzch zapiekanki posypać dodatkowo parmezanem.
  4. Zapiekankę nakryć pokrywką od naczynia do zapiekania lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut, a następnie zdjąć folię z naczynia i zapiekać przez kolejne 15 minut lub do zrumienienia.

Smacznego!

Wpis bierze udział w akcji:


Włoska strona lata z Galbani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.