Pizza serowa na cienkim cieście

„Może zrobimy pizzę?”- zaproponował mąż. „No, może zrobimy, tylko jaką?…”- odpowiedziałam. Zanim jednak przemyślałam sprawę, on musiał pilnie pojechać do pracy. Zostałam więc z pizzą sama… a nie z Natalią i pizzą. Kwestię dodatków pozostawiłam córce. „No to z czym robimy pizzę?”- pytam. „Z serem.””Z czymś jeszcze?” „Tak! Z serem! Z serem! Z serem!…” Ten, kto ma dzieci, to wie, że jedno hasło potrafią skandować w nieskończoność. Zrobiłam więc pizzę z serem, serem i serem, czyli z mozzarellą, fetą i serem wędzonym. Do tego sos pomidorowy i cebula. Sera na tą ilość pizzy jest całkiem sporo, jego ilość i kwestię pozostałych dodatków pozostawiam do Waszej swobodnej modyfikacji. W końcu przepis to tylko inspiracja, prawda?
Uprzedzając pytania- ser wędzony użyty w przepisie to ser kupiony na Eko Bazarze Regionalnym w Lublinie, nie jest tak słony jak oscypek.

pizza_1a

Składniki:

Ciasto:
300g mąki na pizzę
145ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1,5 łyżki oliwy + trochę do natłuszczenia miski i blachy do pieczenia
szczypta soli

Sos pomidorowy:
3-4 pomidory malinowe
1 łyżka oliwy
po 1/3 łyżeczki suszonej  tymianku i oregano (jeśli macie świeży to jeszcze lepiej, to po niedużej gałązce)
5 listków posiekanych listków świeżej bazylii
sól, pieprz

Dodatki:
1 cebula
100g sera feta
150g mozzarelli
150g sera wędzonego

pizza_1e

pizza_1f

pizza_1h

pizza_1g

Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, nakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
2. Pomidorom ponacinać skórkę, ułożyć w garnku, zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 2 minuty (w międzyczasie obrócić). Jak skórka zacznie od nich odchodzić, wylać wrzątek i polać je zimną wodą. Pomidor obrać ze skóry, pokroić na kawałki i rozprażyć na patelni wraz z 1 łyżką oliwy. Jak będą miękkie, przetrzeć je przez sito aby usunąć pestki. Przetarte pomidory ponownie zagotować, doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku. Gotować dotąd aż uzyskany sos będzie gęsty i będzie nadawał się do posmarowania pizzy.
3. Cebulę pokroić w pióra i sparzyć wrzątkiem (w misce przez ok. 2 minuty). Odcedzić. W ten sposób łatwiej mi przekonać córkę do zjedzenia cebuli z pizzy.
Ponadto zetrzeć sery na tarce, fetę pokroić w kostkę.
4. Ciasto na pizzę przełożyć na lekko naoliwioną blachę i ręcznie ją uformować. Z przepisu wychodzi jedna pełna blacha pizzy (taka jaka jest na wyposażeniu piekarnika) lub dwie mniejsze. Ciasto na pizzę podpiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 10 minut. Następnie wyjąć ciasto, posmarować je sosem, posypać cebulą i serami. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 10 minut, do zezłocenia brzegów.
Gotową pizzę posypać listkami świeżej bazylii i posmarować pozostałą częścią sosu.

Smacznego!

pizza_1c

pizza_1d

pizza_1b

Zobacz też mój przepis na włoską pizzę margharitę, którą polubili czytelnicy.

Komentarzy: 3

  1. Firlej
    10 listopada 2015 / 05:19

    Piszę, żeby powiedzieć, że pizza wyszła wyśmienita. Polecam ten przepis!

    • Kinga
      10 listopada 2015 / 20:51

      cieszę się, że pizza posmakowała, pozdrawiam!

  2. Madzia
    13 kwietnia 2016 / 21:25

    pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.