„Może zrobimy pizzę?”- zaproponował mąż. „No, może zrobimy, tylko jaką?…”- odpowiedziałam. Zanim jednak przemyślałam sprawę, on musiał pilnie pojechać do pracy. Zostałam więc z pizzą sama… a nie z Natalią i pizzą. Kwestię dodatków pozostawiłam córce. „No to z czym robimy pizzę?”- pytam. „Z serem.””Z czymś jeszcze?” „Tak! Z serem! Z serem! Z serem!…” Ten, kto ma dzieci, to wie, że jedno hasło potrafią skandować w nieskończoność. Zrobiłam więc pizzę z serem, serem i serem, czyli z mozzarellą, fetą i serem wędzonym. Do tego sos pomidorowy i cebula. Sera na tą ilość pizzy jest całkiem sporo, jego ilość i kwestię pozostałych dodatków pozostawiam do Waszej swobodnej modyfikacji. W końcu przepis to tylko inspiracja, prawda?
Uprzedzając pytania- ser wędzony użyty w przepisie to ser kupiony na Eko Bazarze Regionalnym w Lublinie, nie jest tak słony jak oscypek.
Składniki:
Ciasto:
300g mąki na pizzę
145ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1,5 łyżki oliwy + trochę do natłuszczenia miski i blachy do pieczenia
szczypta soli
Sos pomidorowy:
3-4 pomidory malinowe
1 łyżka oliwy
po 1/3 łyżeczki suszonej tymianku i oregano (jeśli macie świeży to jeszcze lepiej, to po niedużej gałązce)
5 listków posiekanych listków świeżej bazylii
sól, pieprz
Dodatki:
1 cebula
100g sera feta
150g mozzarelli
150g sera wędzonego
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, nakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
2. Pomidorom ponacinać skórkę, ułożyć w garnku, zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 2 minuty (w międzyczasie obrócić). Jak skórka zacznie od nich odchodzić, wylać wrzątek i polać je zimną wodą. Pomidor obrać ze skóry, pokroić na kawałki i rozprażyć na patelni wraz z 1 łyżką oliwy. Jak będą miękkie, przetrzeć je przez sito aby usunąć pestki. Przetarte pomidory ponownie zagotować, doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku. Gotować dotąd aż uzyskany sos będzie gęsty i będzie nadawał się do posmarowania pizzy.
3. Cebulę pokroić w pióra i sparzyć wrzątkiem (w misce przez ok. 2 minuty). Odcedzić. W ten sposób łatwiej mi przekonać córkę do zjedzenia cebuli z pizzy.
Ponadto zetrzeć sery na tarce, fetę pokroić w kostkę.
4. Ciasto na pizzę przełożyć na lekko naoliwioną blachę i ręcznie ją uformować. Z przepisu wychodzi jedna pełna blacha pizzy (taka jaka jest na wyposażeniu piekarnika) lub dwie mniejsze. Ciasto na pizzę podpiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 10 minut. Następnie wyjąć ciasto, posmarować je sosem, posypać cebulą i serami. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 10 minut, do zezłocenia brzegów.
Gotową pizzę posypać listkami świeżej bazylii i posmarować pozostałą częścią sosu.
Smacznego!
Zobacz też mój przepis na włoską pizzę margharitę, którą polubili czytelnicy.
Piszę, żeby powiedzieć, że pizza wyszła wyśmienita. Polecam ten przepis!
cieszę się, że pizza posmakowała, pozdrawiam!
pycha!