No nareszcie są- zielone szparagi! Sezon otwieram pieczonymi szparagami, w chrupiącej panierce z dodatkiem parmezanu. Do tego bardzo czosnkowy sos. Połączenie wprost fantastyczne! Jest to małe urozmaicenie w stosunku do klasycznych gotowanych szparagów czy zup. W tej postaci mogą stanowić zdrową przekąskę; a ja dziś zaszalałam i zjadłam na drugie śniadanie. Tak, z tym bardzo czosnkowym sosem. Dziś pracuję w domu, to wolno mi 🙂
Składniki:
1 pęczek szparagów
2 białka jaj
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki startego parmezanu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, świeżo zmielony pieprz
+dodatkowo na sos:
8 niedużych ząbków czosnku
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju lnianego
Przygotowanie:
1. Szparagi umyć, odciąć końcówki, obrać (jeśli potrzeba).
2. W jednej miseczce ubić białka razem z solą i pieprzem. W drugim naczyniu, najlepiej dużym wymieszać bułkę tartą, mąkę i parmezan.
3. Szparagi zanurzać w jajku, a następnie obtoczyć w bułce z mąką i parmezanem. Układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut, do zezłocenia.
5. Przygotować sos: obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i olejem lnianym.
Smacznego!
Bardzo dobre!
smaczne!