Chrupiące pieczone szparagi z sosem czosnkowym

No nareszcie są- zielone szparagi! Sezon otwieram pieczonymi szparagami, w chrupiącej panierce z dodatkiem parmezanu. Do tego bardzo czosnkowy sos. Połączenie wprost fantastyczne! Jest to małe urozmaicenie w stosunku do klasycznych gotowanych szparagów czy zup. W tej postaci mogą stanowić zdrową przekąskę; a ja dziś zaszalałam i zjadłam na drugie śniadanie. Tak, z tym bardzo czosnkowym sosem. Dziś pracuję w domu, to wolno mi 🙂

szparagi_2c

szparagi_2a

Składniki:
1 pęczek szparagów
2 białka jaj
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki startego parmezanu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, świeżo zmielony pieprz

+dodatkowo na sos:
8 niedużych ząbków czosnku
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju lnianego

szparagi_2f

szparagi_2e

Przygotowanie:
1. Szparagi umyć, odciąć końcówki, obrać (jeśli potrzeba).
2. W jednej miseczce ubić białka razem z solą i pieprzem. W drugim naczyniu, najlepiej dużym wymieszać bułkę tartą, mąkę i parmezan.
3. Szparagi zanurzać w jajku, a następnie obtoczyć w bułce z mąką i parmezanem. Układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut, do zezłocenia.
5. Przygotować sos: obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i olejem lnianym.

Smacznego!

szparagi_2d

Komentarzy: 2

  1. otopiyu
    14 czerwca 2015 / 22:25

    Bardzo dobre!

  2. Marta
    4 kwietnia 2016 / 08:48

    smaczne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.