Szybka przekąska? Kubeczki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem, fetą i mozzarellą sprawdzą się w tej roli znakomicie. Dla wzbogacenia smaku posyp je dodatkowo parmezanem i listkami świeżego tymianku. Najpyszniejsze są na ciepło, ale na zimno też są niczego sobie.
Małe kubeczki z ciasta francuskiego sprawdzą się jako jedna z przekąsek na domowej imprezie, na spotkaniu z przyjaciółmi czy jako przekąska do wieczornego seansu filmowego. Chrupiące ciasto i delikatne nadzienie sprawiają, że chwile z przekąską to prawdziwa przyjemność. Mała rzecz a cieszy!
Przekąski są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robiłam je już kilkakrotnie, za każdym razem się udają!
Składniki:
- 500g ciasta francuskiego (ok. 2 opakowania)
- 250g szpinaku, najlepiej same młode listki
- 125g mozzarelli
- 100g sera feta
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, świeżo zmielony pieprz
do podania: odrobina startego parmezanu, kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Szpinak umyć, odsączyć na durszlaku z nadmiaru wody.
- Czosnek drobno posiekać i poddusić ok. 1 minutę na maśle. Dodać szpinak i dusić aż masa znacznie zmniejszy swoją objętość i odparuje nadmiar wody. Dodać odrobinę soli oraz pieprzu do smaku.
- Do szpinaku dodać ser feta i mozzarellę pokrojone w kostkę. Wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić pieprzem do smaku.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Foremkę do muffinów włożyć papierem do pieczenia- w każde gniazdo włożyć kwadratowy kawałek papieru, mniej więcej wielkości kawałka ciasta, a następnie w zagłębienie wcisnąć ciasto formując przy okazji miseczkę. Wstawić do piekarnika na ok. 10-12 minut, aż ciasto urośnie i zacznie nabierać koloru.
- Blaszkę wyjąć i napełnić każdy otwór szpinakiem z serem. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 5-8 minut, aż ciasto się zrumieni.
Najlepsze na ciepło. Można dodatkowo oprószyć parmezanem i posypać świeżym tymiankiem.
Smacznego!