Pyszna przekąska: Pieczony ser camembert z czosnkiem i tymiankiem

Pieczony ser camembert to doskonały pomysł na przepyszną i efektowną przekąskę, która zachwyci Twoich gości. Świetnie sprawdzi się jako małe co nieco na spotkaniu z przyjaciółmi, na romantycznej kolacji we dwoje czy jako urozmaicenie deski serów. Pieczony camembert to jeden z moich faworytów na serową ucztę. Nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy jest naprawdę zachwycający. Co ciekawe, pieczony camembert smakuje również osobom, które raczej rzadko sięgają po sery pleśniowe.

Z czym podawać pieczony ser camembert?

Możliwości podania pieczonego camemberta jest naprawdę wiele. Możesz po prostu rozsmarować go na świeżych lub ugrillowanych kromkach chleba, a następnie zjeść z ulubioną sałatką. Innym sposobem podania, który ostatnio u nas króluje, jest podawanie pieczonego camemberta z klasycznymi dodatkami, które zazwyczaj serwuje się na desce serów. Okazało się, że tak przygotowany ser świetnie komponuje się z krakersami, orzechami, owocami czy konfiturami. W związku z tym, że jest to nasz ostatni hit imprezowy, to dzisiaj chciałabym Cię dzisiaj zachęcić do wypróbowania przepisu.

Składniki na pieczony ser camembert

  • 1 ser Camembert (naturalny)
  • 2 gałązki świeżego tymianku (jeśli nie masz użyj suszonego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • odrobina soli morskiej
  • oliwa z oliwek

Ponadto do podania:

  • krakersy, pieczywo chrupkie
  • oliwki
  • sosy pikantne
  • kwaśne konfitury
  • orzechy

Jak zrobić pieczony ser camembert? Krok po kroku

  1. Ser wyjąć z foliowego opakowania i ponownie umieścić w drewnianym pudełeczku, w którym został kupiony. Jeśli jednak masz ser bez drewnianego pudełeczka to po prostu ułóż go w niedużej foremce do zapiekania.
    Następnie za pomocą ostrego noża ponacinać wierzch sera tworząc na jego powierzchni kratkę. W powstałe otwory włożyć przekrojony na połówki czosnek, a następnie całość posypać świeżym tymiankiem i lekko oprószyć solą morską. Tak przygotowany ser camembert skropić oliwą z oliwek. Warto delikatnie porozchylać cząsteczki sera, aby oliwa dostała się do środka sera.
  2. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na ok. 15-20 minut
  3. Podawać z ww.dodatkami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.