Pieczony ser camembert to doskonały pomysł na przepyszną i efektowną przekąskę, która zachwyci Twoich gości. Świetnie sprawdzi się jako małe co nieco na spotkaniu z przyjaciółmi, na romantycznej kolacji we dwoje czy jako urozmaicenie deski serów. Pieczony camembert to jeden z moich faworytów na serową ucztę. Nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy jest naprawdę zachwycający. Co ciekawe, pieczony camembert smakuje również osobom, które raczej rzadko sięgają po sery pleśniowe.
Z czym podawać pieczony ser camembert?
Możliwości podania pieczonego camemberta jest naprawdę wiele. Możesz po prostu rozsmarować go na świeżych lub ugrillowanych kromkach chleba, a następnie zjeść z ulubioną sałatką. Innym sposobem podania, który ostatnio u nas króluje, jest podawanie pieczonego camemberta z klasycznymi dodatkami, które zazwyczaj serwuje się na desce serów. Okazało się, że tak przygotowany ser świetnie komponuje się z krakersami, orzechami, owocami czy konfiturami. W związku z tym, że jest to nasz ostatni hit imprezowy, to dzisiaj chciałabym Cię dzisiaj zachęcić do wypróbowania przepisu.
Składniki na pieczony ser camembert
- 1 ser Camembert (naturalny)
- 2 gałązki świeżego tymianku (jeśli nie masz użyj suszonego)
- 2-3 ząbki czosnku
- odrobina soli morskiej
- oliwa z oliwek
Ponadto do podania:
- krakersy, pieczywo chrupkie
- oliwki
- sosy pikantne
- kwaśne konfitury
- orzechy
Jak zrobić pieczony ser camembert? Krok po kroku
- Ser wyjąć z foliowego opakowania i ponownie umieścić w drewnianym pudełeczku, w którym został kupiony. Jeśli jednak masz ser bez drewnianego pudełeczka to po prostu ułóż go w niedużej foremce do zapiekania.
Następnie za pomocą ostrego noża ponacinać wierzch sera tworząc na jego powierzchni kratkę. W powstałe otwory włożyć przekrojony na połówki czosnek, a następnie całość posypać świeżym tymiankiem i lekko oprószyć solą morską. Tak przygotowany ser camembert skropić oliwą z oliwek. Warto delikatnie porozchylać cząsteczki sera, aby oliwa dostała się do środka sera. - Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na ok. 15-20 minut
- Podawać z ww.dodatkami
Smacznego!