Bezy z serkiem homogenizowanym i karmelizowanym rabarbarem

Domowe bezy to wyjątkowo prosty wypiek, do którego potrzebne będą nam białka jajek i cukier. Sekretem dobrych bez jest ich odpowiednie suszenie w piekarniku i pamiętanie o proporcjach. Cukru powinno być dwa razy więcej niż białek.
Bezy mogą przybierać najróżniejsze rozmiary i kształty- począwszy od maleńkich bezików, przez średniej wielkości bezowe gniazdka podawane z owocami, aż po duże torty bezowe w stylu bezy Pavlovej.

Dzisiaj chciałabym Was skusić na zrobienie bez z owocami sezonowymi- u mnie króluje rabarbar, ale już niedługo będzie wersja z truskawkami.

Beza- dobry sposób na wykorzystanie białek jaj

Bezy to idealny sposób na zużycie białek, które pozostają po przygotowaniu innych dań np. po sosach w stylu włoskiej carbonary, domowych makaronach, majonezach czy kremach do ciast. Po moich ostatnich słodkich wypiekach zostało mi sporo białek, które postanowiłam przerobić na bezy.

Bezy robi się szybko, zwłaszcza jak ma się robota kuchennego, który wszystko robi za Ciebie. Pomimo tego, że zawsze korzystam z tego samego przepisu to za każdym razem bezy wychodzą mi ciut inne. Raz są idealnie wysuszone a innym razem lekko ciągnące w środku. Najlepiej jest ich po prostu spróbować przed wyjęciem z piekarnika. Podobno bezy dosychają po wyjęciu z piekarnika i odstawieniu. Nie wiem czy to prawda, u mnie bezy są pochłaniane zaraz po ostudzeniu, a czasami nawet wtedy, gdy są jeszcze lekko ciepłe.

Jak zrobić idealne bezy?

Bezy z rękawa cukierniczego a bezy nakładane łyżką

Domowe bezy z rękawa cukierniczego

Bezy najłatwiej jest formować przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Tak zrobione bezy mają jednakową wielkość, dzięki czemu ich czas pieczenia (=suszenia) będzie taki sam. Zamiast rękawa możesz użyć zwiniętego w rożek papieru do wypieków, w którym na samym dole wycinasz nożyczkami malutki otwór.

Bezy ukształtowane za pomocą rękawa cukierniczego mają naprawdę piękny kształt. Idealnie nadają się do dekoracji innych wypieków, ale same w sobie stanowią też uroczy, słodki deserek.

Domowe bezy formowane łyżką

Jeśli jednak nie posiadasz rękawa cukierniczego albo zwyczajnie nie chce Ci się z nim bawić, to możesz bezy uformować za pomocą zwykłej łyżki do zupy. Możesz też użyć gałkownicy do lodów, aby pomóc sobie odmierzać podobnej wielkości porcje masy bezowej. W tym ostatnim wariancie porcje bez będą do siebie zbliżone. Jeśli jednak używasz zwykłej łyżki, staraj się po prostu nabierać podobnej wielkości porcje masy bezowej.

Bezy ukształtowane z ten sposób będą bardziej niesforne, nieregularne, każda inna. Moim zdaniem ma to swój urok i takie bezy przygotowuję najczęściej. Bezy z tego przepisu to tez idealna beza do deserków typu Eton Mess, bo bezy i tak trzeba pokruszyć. Przepis na jagodowy Eton Mess znajdziesz klikając tutaj.

Bezy z tego przepisu kształtowałam właśnie za pomocą łyżki do zupy, na środku robiłam wgłębienie, a boki starałam się wygładzić do góry. Mnie osobiście bardzo podoba się efekt końcowy- lubię taką nieregularność i te sterczące bezowe zadziorki.

Składniki na bezy z serkiem homogenizowanym i karmelizowanym rabarbarem

Składniki na bezy:

  • 6 białek jaj (o wadze ok. 180g)
  • 360g drobnego białego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Składniki na karmelizowany rabarbar:

  • 3 łodygi rabarbaru, wybierz te czerwone bo wyglądają najbardziej apetycznie
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu

Homogenizowany serek waniliowy:

  • Opcjonalnie: listki świeżej mięty do dekoracji

Bezy domowe z białek. Przepis krok po kroku

  1. Białka jaj wyjmij z lodówki na ok. pół godziny przed pieczeniem.
  2. Do suchej misy robota kuchennego przelej białka i dodaj szyptę soli. Następnie ubijaj białka za pomocą trzepaczki aż do momentu otrzymania zwartej, sztywnej piany, która nie będzie wysuwała się z miski po jej przechyleniu. Nie ubijaj dłużej bo białka zaczną się rozwarstwiać i wtedy beza nie wyjdzie.
  3. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, ja dodaję po 2 łyżki cukru za jednym razem. Cały czas ubijamy na najwyższych obrotach. Kolejną porcję cukru dodajemy wtedy jak poprzednia porcja się rozpuści. Na sam koniec dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijam. Gotowa piana powinna być sztywna, idealnie biała i lśniąca
  4. Porcje masy bezowej przekładać na papier do pieczenia, starając się formować podobnej wielkości bezy.
  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 °C (termoobieg) na ok 45-60 min. Czas suszenia zależy od wielkości bez.
    Ja zazwyczaj wyjmuję bezy i sprawdzam jedną jak wygląda w środku. Ja najbardziej lubię bezy kruche na zewnątrz i lekko ciągutkowe w środku, ale to kwestia gustu.
    Czas pieczenia bez to też kwestia piekarnika. W moim nowym piekarniku wskazany czas jest optymalny, ale w moim starym gazowym, bezy robiły się znacznie dłużej, dlatego warto do nich zaglądać co jakiś czas.
  6. Gotowe bezy zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  7. W trakcie suszenia bez przygotuj rabarbar. Potnij go na 2-3cm kawałki i przełóż na patelnię. Posyp cukrem, dodaj przekrojoną laskę wanilii i jedną gwiazdkę anyżu. Całość duś aż do miękkości rabarbaru.
  8. Polecam przygotować domowy serek homogenizowany, jeśli masz blender zajmie Ci to tylko 3-5 min roboty. Potrzebujesz tylko sera, śmietanki lub jogurtu, cukru i wanilii. Przepis tutaj: Domowy serek homogenizowany
  9. Na bezy nakładaj porcje serka homogenizowanego i karmelizowanego rabarbaru.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *