Ryba pieczona w soli to jeden z prostszych sposobów przygotowania ryby, a efekt jaki wywołuje na gościach zawsze jest piorunujący. Zaskoczenie i ogromna ciekawość. Rozbijanie solnej skorupki przykuwa uwagę nawet tych, co z rybami są na bakier, bo ości na pewno utkną im w gardle. Rybooporni początkowo najczęściej decydują się na maleńki kawałeczek, by potem ku ich własnemu zaskoczeniu poprosić o dokładkę:)
Do pieczenia ryb w soli najlepiej zaopatrzyć się w sól morską. W trakcie pieczenia sól połączona z wodą i białkiem zamienia się w twardą skorupę, która zatrzymuje całą parę w środku. Dzięki temu pod grubą warstwą soli kryje się naprawdę soczyste mięso, idealnie upieczone, pełne aromatu z zamkniętych we wnętrzu ryby ziół. To co włożymy do środka ryby zależy od naszych własnych preferencji albo od zawartości lodówki. Może być to koperek, natka pietruszki, tymianek, bazylia, rozmaryn, czosnek, co tylko zechcecie.
Jeśli chodzi o ilość soli to na kilogram ryb zużywam ok 1,5kg soli. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą.
Dzisiaj w przygotowywaniu obiadu znowu towarzyszyła mi córeczka. Obkładanie ryb solą było dla niej tak dobrą zabawą, że była wręcz niepocieszona, że włożyłam ryby do piekarnika. Na szczęście sytuację uratowała ciastolina. A, i wiecie co? To jest jedyna postać „dorosłej ryby”, którą zjada Natalia. Wielki sukces po rybnych ciasteczkach!
Składniki:
2 pstrągi, każdy o wadze ok. 300g, wypatroszone
Farsz do ryb:
1 łyżka posiekanego kopru
1/2 cytryny
kilka gałązek świeżej kolendry
szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
Panierka solna:
1 kg soli
1 łyżeczka młotkowanej kolendry
2 białka jaja
ok. 30ml wody
Przygotowanie:
1. Ryby dokładnie umyć, usunąć oczy, osuszyć papierowym ręcznikiem zarówno w środku jak i na zewnątrz.
2. Zioła do farszu mieszamy razem solą, pieprzem i cytryną pokrojoną w pół- plasterki. Wkładamy do wnętrza ryb.
3. Przygotowujemy panierkę solną. Białka jajka roztrzepujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Masa ma być formowalna, ma być na tyle spójna aby oblepić nią rybę więc w razie potrzeby dodać odrobinę więcej, ale tylko troszeczkę.
4. Na blachę wysypać część soli, rozpłaszczyć dłońmi, ułożyć na niej ryby i obłożyć resztą soli na grubość ok. 1-1,5cm. Szczelnie zatulić ryby solą. Można zakryć rybę z głową i ogonem, ale tych części nie jadam więc zostają bez solnej skorupki.
5. Ryby piec w rozgrznym do 200 stopni piekarniki przez ok. 35min.
Smacznego!