Warto jeść ryby i każdy to wie! Warto te ryby sobie urozmaicać, próbować nowych gatunków i przygotowywać je na różne sposoby.Osobiście najbardziej lubię ryby pieczone lub grillowane ponieważ w moim odczuciu mają najwięcej smaku i aromatu.
Dzisiejszy przepis inspirowany jest kuchnią arabską, ponieważ właśnie stamtąd pochodzi zatar (zaathar) czyli przyprawa składająca się z prażonego sezamu, dzikiego tymianku, sumaku i soli. Taką przyprawę najlepiej jest kupić w sklepach internetowych, na allegro lub wykonać samodzielnie w domu.
Najlepiej w przepisie sprawdzają się świeże ryby, które samodzielnie wyfiletujemy. Gotowe filety najlepiej kupować w dobrym sklepie rybnym. Te z hipermarketu zazwyczaj są pozbawione smaku i nawet Jaśnie Wielmożny Kot nie raczy na nie nawet spojrzeć. Musi więc być coś na rzeczy (poza grubą warstwą lodu).
Do ryby polecam sałatkę z kaszy jaglanej, roszponki, pomidorów i czerwonej cebuli. Po doprawieniu i podaniu jej z rybą otrzymujemy lekki, bardzo smaczny obiad. To jak, skusicie się?
Składniki:
Ryba:
500g filetów z dorsza ze skórą
3-4 łyżeczki zataru
kilka plasterków cytryny
sól
Sałatka:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
200g pomidorków koktajlowych
100g roszponki lub innej sałaty
1 mała czerwona cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny- do smaku
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Filety pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć solą i zaterem i odstawić na godzinę do lodówki.
2. Następnie przełożyć ryby do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Na folii rozprowadzić odrobinę oleju, a następnie ułożyć na niej kawałki ryby i plastry cytryny. Rybę dokładnie zatulić w folii i
wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut, az ryba będzie miękka i widelec będzie w nią gładko wchodził.
3. Przygotować sałatkę i doparwić ją wg uznania.
Przed podaniem ryby skropić świeżym sokiem z cytryny. Podawać z sałatką.
Smacznego!