Pieczony ser Camembert smakuje zupełnie inaczej niż na zimno i zdecydowanie można o nim powiedzieć, że jest pyszny! O ile w serze na zimno nie za bardzo lubię skórkę, to po upieczeniu staje się po prostu wspaniała. Traci ten swój charakterystyczny posmak, rumieni się i przechodzi aromatem czosnku i ziół. Upieczony ser Camembert pod warstwą aromatycznej skórki skrywa najdelikatniejszy, jedwabisty w konsystencji dip serowy. Można więc w nim zanurzać kawałeczki chrupiących grzanek i wyjadać bezpośrednio z opakowania lub posmarować nim kanapeczki, oprószyć pieprzem i tymiankiem oraz porcją świeżej rukwi wodnej. Jeśli jej nie macie możecie użyć dowolnej sałaty lub chrupiących warzyw. Zawsze też możecie pokusić się o standardowe dodatki do pieczonego camemberta- konfiturę z żurawiny lub z czerwonej cebuli.
Wybierając ser Camembert do zapiekania, warto wybrać ten, który znajduje się w drewnianym opakowaniu, wtedy można zapiekać go bezpośrednio w tym pudełeczku. Natomiast sery pakowane w folijkę i papier trzeba będzie zapiekać w jakimś mniejszym naczyniu do zapiekania.
Składniki:
1 ser Camembert (naturalny)
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 gałązka tymianku
3-4 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
odrobina soli morskiej
Do podania: grzanki i rukiew wodna
Przygotowanie:
1. Ser wyjąć z foliowego opakowania i włożyć spowrotem do drewnianego pudełeczka. Za pomocą ostrego noża ponacinać wierz sera tworząc na powierzchni kratkę. W postałe otwory włożyć przekrojony na połówki czosnek i rozmaryn. Wierzch posypać tymiankiem, pieprzem i solą.
2. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 minut.
Podawać na grzankach, z dodatkiem rukwi wodnej lub innej zieleniny.
Smacznego!
Wygląda doskonale! 🙂