Paszteciki to idealne uzupełnienie czerwonego barszczu. Bez względu na to czy zawinięte są w ciasto francuskie, w naleśnikowe czy drożdżowe to zawsze smakują wyśmienicie. Wersja w cieście francuskim to najszybszy sposób ich przygotowania bo wystarczy zrobić sam farsz. Jednak jeśli mam więcej czasu i natchnienia to przygotowuję naleśniki, smaruję je farszem, zawijam, panieruję i obsmażam na złoto lub lepię nadziewane drożdżowe bułeczki. Natomiast sam farsz równie dobrze sprawdzi się w pierogach.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego XXL (375g)
1/2 kg kwaszonej kapusty
250g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
2/3 łyżeczki kminku (całego)
1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo:
1 białko roztrzepane, do posmarowania pasztecików
czarny lub biały sezam do posypania
Przygotowanie:
1. Kapustę zalać wodą i odstawić na jakieś 15 minut. W międzyczasie zetrzeć na tarce marchewkę, a pieczarki drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Kapustę odcisnąć i przełożyć do garnka. Wlać odrobinę oleju, dodać liść laurowy i ziele angielskie i podsmayć przez 10 minut. W razie potrzeby dodać odrobinę wody.
3. Dodać pieczarki, marchewkę, kminek i 1/2 łyżeczki soli. Dusić do miękkości,ok. 20-30 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ostudzić; wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
4. Ciasto francuskie podzielić na 3 części. Na każdą z nich nałożyć farsz wzdłuż dłuższego boku (dużo farszu), złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Posmarować białkiem i posypać czarnym sezamem. Piec w 200 stopniach przez ok. 15min, do zrumienienia ciasta. Lekko ostudzić, pokroić na porcje.
Smacznego!
Zapraszam również na mój profil na Facebooku