Ostatnie dynie zamieniłam w puree i zapasteryzowałam w słoikach. Spokojnie poczekają w spiżarce na odpowiedni moment. A tymczasem dzisiaj przygotowałam babeczki, którymi w tym roku wieńczę sezon dyniowy. Kakaowy spód, a na nim nadzienie dyniowe z korzennymi przyprawami. Wierzch babeczki pokryty jest kremem z serka i bitej śmietany. Wspaniałe połączenie smaków, kolorów i konsystencji. „Smaka”- jak to mówi Natalia.
Składniki:
Kakaowe babeczki:
260g mąki
150g masła niesolonego
2 żółtka
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie dyniowe:
400g puree z dyni
250ml śmietanki 30%
2 jajka
2 żółtka
100g brązowego cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
szczypta mielonych goździków
Krem:
1 opakowanie serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, a nastęnie odłożyć na 30min do lodówki. Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość ok 0,5cm, a następnie powycinać szklanką kółka. Wysmarować masłem foremki, a następnie powyklejać je ciastem. Na wierzch ciasta położyć kawałek folii aluminiowej i przysypać go grochem- dzięki temu babeczki zachowają swój piękny kształt. Piec w 180 stopniach ok 5minut, następnie zdjąć folię aluminiową z grochem i podpiec jeszcze przez 1 minutę. Babeczki z folią i grochem możesz zobaczyć tutaj. Ostudzić.
2. Składniki na nadzienie dyniowe umieścić w dzbanku blendera i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Napełnić nim babeczki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 20-25 min aż masa się zetnie. Będą wyglądać troszkę jak biszkopt, część wyrośnie w kopułkę ale potem opadnie. Ostudzić.
3. Przygotować krem- najpierw za pomocą miksera/ blendera ubić schłodzoną śmietankę z cukrem, a potem stopniowo dodawać serek mascarpone. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładać porcje kremu na poszczególne babeczki.
Babeczki z kremem w chłodnym miejscu mogą postać kilka godzin. Bez kremu kilka dni, można na bieżąco przygotowywać krem.
Smacznego!
Zapraszam również na mój profil na Facebooku
Wyglądają wspaniale
Te babeczki to mistrzostwo świata! Są przepyszne!
cieszę się, że smakowały:)