Budyń jaglany z bitą śmietaną kokosową

Niedawno Wam wspominałam, że do pracy przygotowuję sobie różnego rodzaju koktajle. Jednak te z dodatkiem kaszy jaglanej szybko absorbują wodę i zmieniają swoją konsystencję w budyń zanim zdążę dojechać do pracy (samochodem to jakieś 10 minut drogi, więc blisko). I o ile w przypadku budyniowatych koktajli w kolorze żółtym, różowym czy czerwonym zupełnie mi to nie przeszkadza to zielony budyń (z jarmużem) wygląda już dziwnie.
W ostatni piątek spieszyłam się do pracy i prawdę mówiąc brak większej ilości owoców sprawił, że sypnęłam do dzbanka blendera kakao i cukier waniliowy. Nawet nie miałam czasu próbować co wyszło, tylko migiem przelałam zawartość do słoików i w drogę. A podobno robota nie zając, nie ucieknie, a tu spieszyć się trzeba. W każdym razie, jak już znalazłam chwilkę na spałaszowanie śniadania, okazało się, że na śniadanie mam budyń czekoladowy! Taki, który smakuje niemalże jak tradycyjny domowy budyń, tylko, że bardziej sycący dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. Uprażona, a potem ugotowana kasza jaglana jest neutralna w smaku i dlatego świetnie pasuje do wszystkich tego typu wynalazków.

Przygotowując budyń w domu, pokusiłam się o podanie go z kokosową bitą śmietaną i uprażonymi orzechami laskowymi. Może być też i zwykła bita śmietana, ale warto od czasu do czasu wypróbować coś nowego, prawda? Jeśli jednak zechcecie wypić go jak shake’a to dodajcie więcej mleka.

budyn_jaglany_1a

Składniki: (na 2-3 porcje)
Budyń:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, wcześniej uprażonej na patelni lub w piekarniku
2 dojrzałe banany
1,5 lub 2 szklanki mleka (krowie lub roślinne)
2 łyżki kakao
4 daktyle
1 łyżka cukru waniliowego

Do podania kokosowa bita śmietana:
1 puszka mleka kokosowego
syrop kolonowy- do smaku
ekstrakt waniliowy (1/2 łyżeczki)
garść orzechów laskowych

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na budyń umieścić w dzbanku blendera i zmiksować na gładką masę. Prłożyć do szklanek.
2. Orzechy laskowe uprażyć na rozgrzanej patelni; obrać ze skórek.
3. Mleko kokosowe (schłodzone przez noc w lodówce) otworzyć, odlać płyn. Pozostałą gęstą część zmiksować z odrobiną syropu klonowego i ekstraktem waniliowym. Porcje bitej śmietany kokosowej układać na budyniu, posypywać orzechami.

PS. Można kupić gotową śmietanę kokosową, wtedy można pominąć etap ze schładzaniem mleka.

Smacznego!

budyn_jaglany_1b

Komentarzy: 2

  1. 27 października 2015 / 19:16

    Ja zdecydowanie poproszę budyń 🙂

    • Kinga
      27 października 2015 / 23:24

      🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.