Z gęsi zostało mi trochę skrawków tłuszczu, które od razu zaplanowałam przetopić na smalec. Dodatek ziół i przypraw sprawia, że zwykła pajda chleba posmarowana tym smalcem smakuje świetnie. Na wierzch można położyć plastry kwaszonych ogórków lub drobno posiakaną cebulkę. Smalcu można także użyć do pokraszenia pierożków czy kopytek.
Gęsi tłuszcz bardzo szybko się topi zatem przygotowanie smalcu z gęsi zajmuje dużo mniej czasu niż smalcu wieprzowego. Do poniższych składników można dodać też 2 zmłotkowane goździki i posiekaną suszoną śliwkę aby otrzymać jeszcze ciekawszy, bogatszy smak i aromat.
Smalec należy przechowywać w lodówce, ponieważ w temperaturze pokojowej jest płynny.
Składniki:
600g tłuszczu i skórek z gęsi
1 średnia cebula
1 nieduże winne jabłko
1 płaska łyżka majeranku
listki z 2 gałązek tymianku
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Tłuszcz i skórki drobno pokroić. Przełożyć do garnka z grubym dnem i podgrzewać, systematycznie mieszając. Zajmie to ok. 15-20 minut
2. Cebulę posiekać w drobną kostkę i dodać do tłuszczu, jak się zeszkli to dodać starte na tarce jabłko (na najmniejszych oczkach). Po 10 minutach dodać zioła, sól i pieprz. Wymieszać i smażyć kolejne 10 minut. Ostudzić, a następnie przełożyć do kamionkowych miseczek lub słoiczków.
Smacznego!