Sezon truskawkowy! Wyczekuję go cały rok. Z tych małych, aromatycznych owoców można zrobić tyle wspaniałych dań, tyle wspaniałych deserów. Jednym z nich są mrożone mini serniczki z musem truskawkowym. Doskonałe na deser. Mini serniczki są szybkie i proste do przygotowania, obłędnie pachną truskawkami, a w upały przynoszą upragnione orzeźwienie.
Jako sycącej bazy użyłam reszty masy od kulek (przepis), chociaż równie dobrze sprawdzą się pokruszone herbatniki z masłem. Serek mascarpone można zastąpić zwykłym serem białym, z którego w moment zrobimy domowy serek homogenizowany (przepis).
Z przepisu wyszło mi 12 mini serniczków, możliwe że wyjdzie więcej jeśli nie będziecie podjadać w trakcie robienia 🙂
Składniki:
Spód:
2/3 szklanki migdałów
1/2 szklanki nerkowców, namoczonych we wrzątku przez ok 1 godz.
1 niepełna szklanka daktyli, namoczonych we wrzątku, ok. 20 minut
3 łyżki kakao
Warstwa serka:
1 opakowanie serka mascarpone
1/2 szklanki jogurtu greckiego
cukier/ miód do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Mus truskawkowy:
1,5 szklanki truskawek + kilka truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Migdały zmielić na puch. Dodać nerkowce, daktyle i kakao. Całość zmielić do uzyskania gładkiej konsystencji. Masą wyłożyć 12 silikonowych foremek na muffiny. Masa jest kleista.
2. Serek zblendować razem z jogurtem i sokiem z cytryny. Dosłodzić do smaku; pamiętaj, że spód jest już dosyć słodki. Nałóż porcję serka do każdej foremki.
3. Truskawki zblenduj na gładki mus. Moje truskawki były bardzo słodkie więc nie potrzebowały dodatkowej słodyczy. Spróbuj swoje i samodzielnie oceń poziom słodyczy:) Nałóż porcje usu truskawkowego do każdej foremki.
Całość wstaw do zamrażalnika aż masa stężeje. Wyjęcie serniczków z silikonowych foremek jest bajecznie proste.
Przyjemnego ochłodzenia w upalne dni!