Najlepsze owoce to takie, które dojrzewały w słońcu, są słodkie i soczyste. Idealne na surowo, przepyszne w koktajlach, deserach, ciastach. Przed falą upałów dostałam w prezencie koszyczek moreli, których część została przeznaczona do ciasta, tym razem było to galette. (Ręcznie formowane tarty mają dla mnie swój urok. Podoba mi się ich niedoskonałość i rustykalny charakter).
W związku z tym, że w dniu pieczenia tarty było troszkę chłodnawo, postanowiłam dodatkowo posypać owoce cynamonem, który ma właściwości rozgrzewające. Nawet się nie spodziewałam, że połączenie słodkich moreli z cynamonem okaże się tak pyszne! Myślę, że warto będzie zrobić konfiturę morelową z dodatkiem cynamonu, która w szare jesienno- zimowe dni przywróci smak lata i poprawi humor.
Składniki: 4 małe galette
Ciasto:
250g maki pszennej
115g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
3 łyżki cukru
30ml mleka
Dodatkowo:
4 łyżki tartych migdałów
10 moreli
cukier wymieszany z cynamonem (4-5 łyżek cukru na 1/2 łyżeczki cynamonu)
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę i owinąć ją folią spożywczą i wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
2. W trakcie chłodzenia ciasta morele przekroić na pół i odpestkować. Każdą połówkę pokroić w 1-2mm plasterki.
3. Kule wyjąć z lodówki i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 3-5mm, starając się zachować kształt koła. Środek każdego koła posypać tartymi migdałami, zapobiegnie to rozmiękaniu ciasta w trakcie pieczenia. Na środku ciasta ułożyć morele i posypać je cukrem z cynamonem. Układając owoce należy zostawić 4cm odstępu od brzegów, aby móc zawinąć ciasto.
4. Zawinięte ciasto układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 20-25 min lub do zezłocenia ciasta.
Smacznego!
Mmm, wybornie to ciasto musiało smakować 🙂
tak było 🙂