Jak dawno nie robiłam babeczek! Babeczki z dzisiejszego przepisu robiłam na tegoroczną Wielkanoc. Słodko- słony smak przypomina nieco batony snickers. Myślę, że równie dobre będą z masą krówkową. Jeśli macie w planie zrobić same babeczki to proponuję podwoić ilość składników. Z przepisu wychodzi ok. 10 babeczek, nie robiłam ich dużo, bo wiadomo- na święta jest tyle różnych pyszności, że nie ma co przesadzać z ilością 🙂
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
25g cukru
10 dag masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
Nadzienie:
masa kajmakowa, ok. 1/2 szklanki
garść orzeszków ziemnych, solonych, posiekanych
gorzka czekolada, ok. 1/2 tabliczki
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremek
Wykonanie:
1. Z podanych składników na babeczki, zagnieść ciasto, a następnie odstawić na 30min do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i szklanką wyciąć kółka.
Kółka z ciasta przełożyć do nasmarowanych masłem foremek i za pomocą dłoni delikatnie je ukształtować, aby ciasto dokładnie przylegało. Ciasto ponakuwać widelcem. Do każdej foremki z ciastem włożyć kawałek pergaminu (wcześniej zgnieść go w rękach- wtedy lepiej się dopasowuje kształtem) lub folii aluminiowej, a na wierzch wysypać odrobinę grochu lub ryżu. Dzięki temu babeczki zachowają swój kształt podczas pieczenia, a dno się nie wybrzuszy. Babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 10 – 12 minut; do zezłocenia babeczek. wystudzić na kratce.
2. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą umieścić metalową miskę z czekoladą. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Jeśli chcecie całe
babeczki zalać czekoladą, to należy rozpuścić jej więcej.
3. Do każdej babeczki nałożyć porcję kajmaku, powierzchnię wyrównać nożem, posypać orzeszkami ziemnymi i polać czekoladą.
Smacznego!
Muszą być pyszne!