Jabłka pieczone z konfiturą z gorzkich pomarańczy i cynamonem

W takie mroźne dni jak dzisiaj staram się rozgrzewać na różne sposoby. Ciepłe śniadanie, ciepły obiad i ciepła kolacja są obowiązkowe. Do tego ciepłe, rozgrzewające napoje. Coś na zimno? Brrr, nie w taki ziąb! Ja jestem wielkim zmarzluchem i wiem, że w mrozy muszę szczególnie uśmiechnąć się do rozgrzewających przypraw takich jak imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, chilli, kurkuma. Staram się używać ich jak najwięcej, dzięki czemu łatwiej jest mi uporać się z -15 stopniowym mrozem.

Dzisiaj na deser przygotowałam pieczone jabłka, a jakże! Jabłka mam z działki, nie wiem jakiej są odmiany, ale są bardzo słodkie i soczyste. Jabłka zostały zapieczone z konfiturą z gorzkich pomarańczy (ja kupiłam online, ale w większych sklepach też jest dostępna) i z cynamonem. Jabłek nie dosładzam w trakcie pieczenia, dopiero po wyjęciu z piekarnika delikatnie polewam je miodem. Kombinacja idealna na te mroźne dni. A z czym Wy najczęściej zapiekacie jabłka?

pieczone_jablka_1c

Składniki:

5 jabłek
2-3 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
1 płaska łyżeczka cynamonu
do podania: miód płynny (u mnie lipowy)

Przygotowanie:

1. Jabłka przekroić na pół i ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
2. Każde jabłko oprószyć cynamonem, a następnie do każdego zagłębienia w jabłku włożyć porcję konfitury z gorzkiej pomarańczy (tak, aby wypełnić całe zagłębienie)
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec dotąd, aż jabłka będą miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości jabłek, od 15-30 minut, musicie po prostu do nich zaglądać.

Smacznego!

pieczone_jablka_1g

pieczone_jablka_1b

pieczone_jablka_1f

pieczone_jablka_1e

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.