Pierwsze buraki upiekłam pod wpływem Marty z Jadłonomii. Na początku nie byłam do tego pomysłu przekonana ponieważ nie lubię zapachu gotujących się buraczków. Jednak spróbowałam i od tamtej pory piekę buraki dosyć często. Pieczone buraczki pachną! Mają przyjemny, ciepły zapach, sugerujący, że powstanie z nich coś pysznego, np. ciasto z burakiem lub zupa krem z buraków. Kremowych zup z czerwonych buraczków zrobiłam już kilka, w różnych wariantach- na rosole, z dodatkiem śmietany lub kremowego serka oraz z mlekiem kokosowym. Mleko kokosowe używam zamiennie z jogurtem naturalnym i obie wersje lubię. Zupa z pieczonych buraczków bardziej mi smakuje bez dodatku bulionu, ma wtedy bardziej czysty, niezmącony smak.
Kwestia dodatków do zupy z pieczonych buraków zależy od indywidualnych upodobań. Raz może być to dodatkowa porcja mleka kokosowego lub jogurtu, innym razem prażone pestki dyni lub słonecznika, a innym razem garstka świeżo posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
Przygotowując zupy kremy napotykam ostatnio na jedną przeszkodę. Natalia postanowiła zwiększyć swoją świadomość jedzenia i odmawia zup kremów, bo nie jest w stanie zidentyfikować poszczególnych składników. Wspólne gotowanie, a potem blendowanie niewiele pomaga- jak przychodzi co do czego to już nie jest głodna. Odlewam jej zatem porcję zupy, wyciągam warzywa i kroję na mniejsze kawałeczki. I tym sposobem wszyscy są zadowoleni- ja, bo dziecko zjadło obiad , a także zadowolone jest samo dziecko, bo mogło z całą świadomością jeść zupę z łatwo identyfikowalnymi warzywami.
Składniki:
5 czerwonych buraków (średniej wielkości)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 gruszka
200ml mleka kokosowego
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki zmłotkowanej kolendry
1,5 szklanki wody
1 łyżka oleju
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Buraki dokładnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 1 godzinę lub do miękkości. Wyjąć, ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Gruszkę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne.
3. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać ziele angielskie i liść laurowy, a następnie dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklania. Wyjąć ziele angielskie i liść
laurowy. Następnie dodać pokrojone buraki i gruszkę i dusić razem przez ok. 5-10 minut. Dolać wodę, mleko kokosowe i pozostałe przyprawy. Gotować ok. 10-15 minut. Zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody lub mleka kokosowego, aby rozrzedzić krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę krem przelać do miseczek, można polać dodatkowym mlekiem kokosowym, oprószyc natką pietruszki lub ulubionymi pestkami.
Smacznego!