Pikantne muszle faszerowane szpinakiem i serem feta

Bajki kłamią! Jako małe dziecko naoglądałam się bajek, w których bohaterowie nie lubili szpinaku i brokułów. Przyglądając się ich cierpieniom, płaczom i dramatycznym
ucieczkom od stołu uwierzyłam, że są to warzywa niejadalne i okropne w smaku. Co więcej-podawane za karę. O ile z brokułami zaprzyjaźniłam się stosunkowo wcześnie, to szpinak z ogromną dozą podejrzliwości spróbowałam dopiero na studiach. I wiecie co, był pyszny! Od tamtej pory sięgam po niego regularnie i wykorzystuję na mnóstwo sposobów, od zapiekanek, przez makarony, naleśniki, po dodatki do pieczonych mięs.

Dzisiaj zapraszam na pikantne muszle faszerowane szpinakiem,serem feta i prażonymi orzeszkami piniowymi. Całość zapieczona jest pod warstwą mozzarelli i podawana z aromatycznym sosem pomidorowym. Połączenie cudowne, a przygotowanie obiadu naprawdę nie zajmuje aż tak dużo czasu. No, może ciut dłużej, jeśli do pomocy jest nadgorliwy maluch, który koniecznie musi rozkładać muszle, mieszać szpinak i układać pokrojony ser:)

muszle1

Składniki:
250g makaronu conchiglioni (muszle)
450 g szpinaku (ja użyłam mrożonego, swieżego trzeba ok. 2x tyle)
1 opakowanie sera feta
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem i chilli
garść orzeszków piniowych
400ml domowego przecieru pomidorowego (lub 1,5 puszki krojonych pomidorów lub ok. 5 dużych pomidorów)
1 opakowanie mozzarelli
łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Orzeszki piniowe podprażyć na patelnii. Ostudzić, a następnie posiekać.
2. Makaron ugotować al dente i rozłożyć na tacy, żeby muszle się nie posklejały.
3. Na oliwie podsmażyć szpinak wraz 3 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku. Zblendować w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ser feta rozgnieść widelcem, połączyć ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi. Doprawić solą i pieprzem.
4. Przecier pomidorowy przełożyć do małego rondelka, dodać posiekany ząbek czosnku, bazylię, oregano i małą łyżeczkę cukru.
Sos zagotować. Kawałeczki pomidorów powinny być miękkie, a sos zawiesisty. Gotowy sos wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Można delikatnie posolić, ale nie jest to
konieczne.
5. Muszle obficie faszerować szpinakiem i układać na sosie pomidorowym, farszem do góry.
6. Posypać mozzarellą i wstawić do nagrzanego do 180ºC na około 15-20 minut.

Smacznego!

muszle

1 komentarz

  1. Marcin
    3 września 2014 / 10:57

    Tego szukałem:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.