Na temat domowych wariacji kremu Nutella można by napisać powieść. Każdy ma swoje sposoby aby zrobić zdrowszą wersję popularnego kremu orzechowo- czekoladowego. Konsystencja i proporcje poszczególnych składników zależą od indywidualnych preferencji. Krem można zrobić bardziej gęsty i zastosować jako nadzienie do domowych rogalików albo nieco rozrzedzić jego konsystencję dodając więcej oleju lub syropu z agawy czy płynnego miodu. Kwestia cukru to sprawa niezwykle delikatna. Sugerowane w przepisie 4 łyżki brązowego cukru to optimum moje i męża, ciut za mało wg mojego taty, za mało wg mamy i stanowczo za mało (czyt. bleee) wg Natalii. Jak w każdym przepisie należy zdać się na swój gust.
Wspomniany wyżej cukier proponuję zmielić na puder w młynku do kawy. Dzięki temu konsystencja otrzymanego kremu jest bardziej aksamitna. Dodatek oleju z orzechów laskowych przyjemnie podbija aromat kremu, ale jeśli akurat nie macie go pod ręką można zastosować sam olej kokosowy. Syrop z agawy bądź płynny miód to regulatory konsystencji i poziomu słodkości. Na dobrą sprawę można zrezygnować z cukru ale należy pamiętać, że wpłynie to na większą płynność kremu. Składniki te dodawajcie stopniowo aż do uzyskania pożądanego efektu. Ze względu na to, że krem nie zawiera mleka może być przechowywany w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Jak długo może stać? Trudne pytanie, u mnie nigdy nie stoi dłużej niż 3 dni.
Krem ze zdjęć przeznaczony był w głównej mierze do nadziewania ciasteczek dlatego jest bardziej gęsty.
Składniki:
200g orzechów laskowych (bez skorupek)
3 łyżki kakao z nieprażonych ziaren kakaowca (raw cacao, ale może też być zwykłe)
4 łyżki cukru brązowego (zmielonego na puder w młynku do kawy)
1 niepełna łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka oleju z orzechów laskowych
2-3 łyżki oleju kokosowego
syrop z agawy lub płynny miód lipowy do smaku
Przygotowanie:
1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, stale mieszając. Przełożyć na suchą ściereczkę, zawinąć i pocierać aż skórka z orzechów zacznie odchodzić. Skórki wyrzucić.
2. Orzechy przełożyć do misy robota kuchennego/ blendera (takiego, który ma ostrze w kształcie litery S) i zblendować. Najpierw powstanie puch, a potem orzechy zaczną puszczać olej. Dodać kakao, cukier, eskstrakt waniliowy, olej z orzechów laskowych. Olej kokosowy i syrop z agawy dodawać stopniowo, aż do usyskania pożądanej konsystencji i smaku. Przełożyć do słoiczków.Z przepisu wyszło mi ok. 1,5 szklanki kremu.
Smacznego!
Wygląda pysznie, chociaż wygląda na bardziej wytrawną niż zwykła nutella
smak jest inny, bardziej orzechowy i bardziej czekoladowy
Szukając kremu orzechowego trafiłam na ten przepis. Wypróbowałam i stwierdzam, że pyyyyszne!