Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego staram się jak najbardziej nimi nacieszyć. Z wielkim upodobaniem szparagi zapiekam, gotuję, blenduję, mieszam w sałatkach.
Dzisiaj prezentuję szparagi otulone w prosciutto, do tego aromatyczna kaszka kuskus, pikantna dzięki papryczce chilli. Całość stanowi lekki, błyskawiczny posiłek, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę.
Składniki:
500g zielonych szparagów ( 1 pęczek)
1 opakowanie prosciutto 80g
3/4 szkalanki kuskusu
1 gałązka natki pietruszki
1/3 suszonej papryczki chilli
kilka kropli soku z limonki
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać. Obierków i końcówek nie wyrzucać, już wkrótce pokażę Wam co z nimi zrobić.
2. Po 3-4 szt szparagów zawijać w plastry szynki, posypać pieprzem, a natępnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość spryskać oliwą w atomizerze lub po prostu podlać oliwą. Atomizer jest o tyle wygodny, że rozpyla tylko delikatną mgiełkę oliwy.
3. Piec w temp. 200stopni C. przez ok. 15-20 minut, w międzyczasie przekręcić na drugą stronę. Piec do miękkości.
4. Kuskus wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek i zalać wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po napęcznieniu dodać posiekaną natkę pietruszki i posiakane chilli,
skropić sokiem z limonki i dodać sól i pieprz do smaku.
Smacznego!