Food Recycling. Zupa- krem ze szparagów (obierków) z parmezanem i prażonymi migdałami

Dawno temu w jednym z programów Karol Okrasa mówił, żeby nie wyrzucać obierków ze szparagów, bo można z nich przygotować przepyszny sos. O tym jak go zrobić to już nie wspomniał. Przejrzałam mnóstwo jego programów i nic. Trudno, sama sobie jakoś poradzę.
Obierki zostały mi po przygotowaniu tego dania. Po przejrzeniu zawartości lodówki stwierdziłam, że sosu nie będzie, będzie zupa! Do zupy robiłam kilka podejść i dzisiejsza wersja najbardziej mi smakuje.  Przygotowując tradycyjną zupę- krem ze szparagów nie dodaję ziemniaków, ale tu sytuacja tego wymaga.
Sezon szparagowy trwa w najlepsze, skusicie się na eksperyment?

krem_szparagi_1a
krem_szparagi_1c

Składniki:
obierki i końcówki z 500g zielonych szparagów ( 1 pęczku)
3 szklanku bulionu warzywnego
2 średniej wielkości ziemniaki
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
po gałązce natki pietruszki i selera
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Dodatki: parmezan, posiekana natka pietruszki, migdały

krem_szparagi_1e
krem_szparagi_1f

Przygotowanie:
1. Do bulionu warzywnego dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obierki ze szparagów i odcięte końcówki. Gotować do miękkości ziemniaków.
2. Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i podsmażyć. Dodać do zupy.
3. Na osobnej patelni uprażyć migdały na złoty kolor.
4. Zupę przelać do blendera i dokładnie zmiksować. Mój blender wyposażony jest w filtr, który dokładnie przeciera zupę na aksamitny krem. Jeśli takiego nie macie, a w
zupie nadal wyczuwalne są włókna, przetrzyjcie dodatkowo zupę przez drobne sitko.
5. Zupę z blendera ponownie przelać do garnka, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać śmietankę.
Podawać z tertym parmezanem, natką pietruszki i uprażonymi migdałami. Proporcje dodatków wedle uznania.

Smacznego!

krem_szparagi_1d
krem_szparagi_1b

Komentarzy: 12

  1. Fele
    28 maja 2014 / 17:26

    świetny pomysł a krem wygląda pięknie

    • Happy
      2 maja 2016 / 00:27

      też nie lubię marnować żywności, więc z pewnością wykorzystam przepis

  2. 18 czerwca 2014 / 22:53

    Świetny pomysł 🙂 Zrobiłam wersję z obierek białych szparagów, pominęłam migdały i parmezan, a czarny pieprz zastąpiłam białym – zupa wyszła pyszna 🙂

    • Kinga
      19 czerwca 2014 / 07:53

      super! bardzo się cieszę, że przepis był inspirujący a zupa się udała:)

  3. Radek
    22 listopada 2015 / 12:55

    Po prostu super!!! wow! dobrze smakuje…i łatwo się robi!

    • Kinga
      22 listopada 2015 / 23:37

      :))))

  4. Madzia
    16 czerwca 2016 / 14:40

    Zupka pychotka ?

    • Kinga
      17 czerwca 2016 / 21:57

      bardzo się cieszę! dzięki za info 🙂

  5. Ania
    19 czerwca 2020 / 12:54

    Coś wspaniałego! Dziękuję:)

    • Kinga
      22 czerwca 2020 / 16:17

      jak miło! dziękuję za wiadomość 🙂

  6. Anka
    30 kwietnia 2022 / 18:02

    W życiu nie widziałam żeby ktoś obietał zielone szparagi 😮
    Białe tak, ale zielone?

    • Kinga
      24 maja 2022 / 12:30

      jak wyglądają na łykowate to zawsze obieram 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.