Dawno temu w jednym z programów Karol Okrasa mówił, żeby nie wyrzucać obierków ze szparagów, bo można z nich przygotować przepyszny sos. O tym jak go zrobić to już nie wspomniał. Przejrzałam mnóstwo jego programów i nic. Trudno, sama sobie jakoś poradzę.
Obierki zostały mi po przygotowaniu tego dania. Po przejrzeniu zawartości lodówki stwierdziłam, że sosu nie będzie, będzie zupa! Do zupy robiłam kilka podejść i dzisiejsza wersja najbardziej mi smakuje. Przygotowując tradycyjną zupę- krem ze szparagów nie dodaję ziemniaków, ale tu sytuacja tego wymaga.
Sezon szparagowy trwa w najlepsze, skusicie się na eksperyment?
Składniki:
obierki i końcówki z 500g zielonych szparagów ( 1 pęczku)
3 szklanku bulionu warzywnego
2 średniej wielkości ziemniaki
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
po gałązce natki pietruszki i selera
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Dodatki: parmezan, posiekana natka pietruszki, migdały
Przygotowanie:
1. Do bulionu warzywnego dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obierki ze szparagów i odcięte końcówki. Gotować do miękkości ziemniaków.
2. Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i podsmażyć. Dodać do zupy.
3. Na osobnej patelni uprażyć migdały na złoty kolor.
4. Zupę przelać do blendera i dokładnie zmiksować. Mój blender wyposażony jest w filtr, który dokładnie przeciera zupę na aksamitny krem. Jeśli takiego nie macie, a w
zupie nadal wyczuwalne są włókna, przetrzyjcie dodatkowo zupę przez drobne sitko.
5. Zupę z blendera ponownie przelać do garnka, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać śmietankę.
Podawać z tertym parmezanem, natką pietruszki i uprażonymi migdałami. Proporcje dodatków wedle uznania.
Smacznego!
świetny pomysł a krem wygląda pięknie
też nie lubię marnować żywności, więc z pewnością wykorzystam przepis
Świetny pomysł 🙂 Zrobiłam wersję z obierek białych szparagów, pominęłam migdały i parmezan, a czarny pieprz zastąpiłam białym – zupa wyszła pyszna 🙂
super! bardzo się cieszę, że przepis był inspirujący a zupa się udała:)
Po prostu super!!! wow! dobrze smakuje…i łatwo się robi!
:))))
Zupka pychotka ?
bardzo się cieszę! dzięki za info 🙂
Coś wspaniałego! Dziękuję:)
jak miło! dziękuję za wiadomość 🙂
W życiu nie widziałam żeby ktoś obietał zielone szparagi 😮
Białe tak, ale zielone?
jak wyglądają na łykowate to zawsze obieram 🙂