Zakręcone bułeczki drożdżowe z serem cheddar i cebulą totalnie skradły nasze serca, a w zasadzie nasze podniebienia. Są przepyszne! Te bułeczki z serem są tak fantastyczne, że na jednej na pewno nie poprzestaniesz.
Pomysł na te bułeczki drożdżowe jest dosyć nietypowy, ponieważ mówiąc „bułeczki drożdżowe” to od razu myślimy o słodkościach. Jak dodamy do tego frazę „zakręcone bułeczki drożdżowe” to pewnie każdy ma przed oczyma bułeczki z cynamonem. Albo jeszcze lepiej- bułeczki z czekoladą. Czujecie klimat, prawda?
Pomysł na bułeczki drożdżowe z serem to taki trochę efekt zastępczy planu upieczenia pizzerinek, czyli zawijanych bułeczek pizzowych. Plan był bardzo prosty. Miałam zrobić ciasto na pizzę, posmarować go sosem, obłożyć plasterkami salami i posypać mozzarellą. Nastawiłam ciasto. W międzyczasie chciałam przygotować pozostałe składniki… a tu klops. Sosu pomidorowego brak! Pomidorów w puszce brak. Salami i mozzarelli brak. Na facebooku jest taka ikonaka do posta, która mówi, że jestem w obliczu wyzwania. Tak właśnie się wtedy czułam.
Całe szczęście mam w domu stosy książek i gazet kulinarnych, których czytanie i przeglądanie sprawia mi mnóstwo przyjemności. Taka lektura sprawia, że w sytuacjach podbramkowych stosunkowo łatwo jest wymyślić coś na poczekaniu, łącząc w głowie najróżniejsze kombinacje przeczytanych przepisów.
Co zrobić z ciasta drożdżowego?
Zatem z rosnącego już ciasta drożdżowego, w wersji na słono, mogłam zrobić:
- drożdżowe bułki, posmarować je masłem i oprószyć ziołami lub ulubionymi nasionami
- pizzę bianca, przepis tutaj
- bułeczki z rozmarynem, solą himalajską i kolorowym pieprzem, przepis tutaj
- zawijane bułeczki z zielonym pesto i serem
- bułeczki nadziewane farszem z grzybów i kiszonej kapusty
- lubelskie cebularze
- odrywany chlebek z pastą z suszonych pomidorów lub pesto
- bułeczki z fetą, czosnkiem i oliwkami
Jak widzicie pomysłów na to co można z robić z rosnącym już ciastem drożdżowym miałam całkiem dużo. Zdecydowałam się jednak na zakręcone bułeczki z cebulą i serem cheddar, ponieważ wydały mi się najbliższe mojemu pierwotnemu zamysłowi. Bardzo chciałam coś zawijać.
Drożdżowe bułeczki z cebulą i serem cheddar
Te bułeczki drożdżowe są absolutnie fantastyczne! Wyjątkowego smaku nadaje im połączenie sera i cebuli, które w tym przypadku jest po prostu doskonałe. Myślicie, że cebule będzie blee i że będzie ostra? ale nic bardziej mylnego! Po upieczeniu smak cebuli staje się delikatny i słodki. Ponadto, dzięki temu, że cebula jest starta na tarce i wymieszana z innymi składnikami nadzienia, to jej obecność nie jest tak wyczuwalna. To jest istotne, jeśli bułkę ma jeść dziecko wrażliwe na punkcie cebuli i które niczym Sherlock Holmes namierza nawet najmniejszy wrogi kawałek cebulki w posiłku.
Podsumowując, bułeczki z cebulą i serem cheddar to strzał w dziesiątkę. Jeśli lubicie pizzę, to ten przepis na pewno Wam się spodoba. Przepis wypatrzyłam w książce Deb Perelman: Smitten Kitchchen czyli Nowy Jork na talerzu.
Składniki na drożdżowe bułeczki z serem i cebulą
Ciasto:
- 375g mąki
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 325ml mleka
- 55g roztopionego masła, schłodzonego do temperatury pokojowej, + dodatkowo do posmarowania bułek
Nadzienie:
- 1/2 szklanki startej białej cebuli
- 170g startego sera cheddar lub mozzarelli
- 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z serem?
- Zrób ciasto. Zmieszaj wszystkie składniki i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Umieść je w misce wysmarowanej oliwą, nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę lub blat i uformuj prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm.
- Zmieszaj razem wszystkie składniki nadzienia i rozprowadź równomiernie po cieście, pomijając 1cm na najkrótszych bokach. Zwiń ciasto, a następnie pokrój je na 2,5cm kawałki.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków i równomiernie rozłóż na niej bułeczki. Wierz każdej bułeczki posmaruj roztopionym masłem i przykryj je folią plastikową. Bułeczki odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 20- 25min do momentu, aż się zrumienią.
Smacznego!
Z seremi i cebulą pierogi najlepsze!
’1 opakowanie suszonych drożdży’, moje opakowanie ma 300 g…
1 opakowanie suszonych drożdży to ile gram?, bo moje opakowanie ma 300 g…
Autor
moje opakowanie drożdży ma 7g