Bułeczki drożdżowe z serem

Zakręcone bułeczki drożdżowe z serem cheddar i cebulą totalnie skradły nasze serca, a w zasadzie nasze podniebienia. Są przepyszne! Te bułeczki z serem są tak fantastyczne, że na jednej na pewno nie poprzestaniesz.

Pomysł na te bułeczki drożdżowe jest dosyć nietypowy, ponieważ mówiąc „bułeczki drożdżowe” to od razu myślimy o słodkościach. Jak dodamy do tego frazę „zakręcone bułeczki drożdżowe” to pewnie każdy ma przed oczyma bułeczki z cynamonem. Albo jeszcze lepiej- bułeczki z czekoladą. Czujecie klimat, prawda?

Pomysł na bułeczki drożdżowe z serem to taki trochę efekt zastępczy planu upieczenia pizzerinek, czyli zawijanych bułeczek pizzowych. Plan był bardzo prosty. Miałam zrobić ciasto na pizzę, posmarować go sosem, obłożyć plasterkami salami i posypać mozzarellą. Nastawiłam ciasto. W międzyczasie chciałam przygotować pozostałe składniki… a tu klops. Sosu pomidorowego brak! Pomidorów w puszce brak. Salami i mozzarelli brak. Na facebooku jest taka ikonaka do posta, która mówi, że jestem w obliczu wyzwania. Tak właśnie się wtedy czułam.

Całe szczęście mam w domu stosy książek i gazet kulinarnych, których czytanie i przeglądanie sprawia mi mnóstwo przyjemności. Taka lektura sprawia, że w sytuacjach podbramkowych stosunkowo łatwo jest wymyślić coś na poczekaniu, łącząc w głowie najróżniejsze kombinacje przeczytanych przepisów.

Co zrobić z ciasta drożdżowego?

Zatem z rosnącego już ciasta drożdżowego, w wersji na słono, mogłam zrobić:

  • drożdżowe bułki, posmarować je masłem i oprószyć ziołami lub ulubionymi nasionami
  • pizzę bianca, przepis tutaj
  • bułeczki z rozmarynem, solą himalajską i kolorowym pieprzem, przepis tutaj
  • zawijane bułeczki z zielonym pesto i serem
  • bułeczki nadziewane farszem z grzybów i kiszonej kapusty
  • lubelskie cebularze
  • odrywany chlebek z pastą z suszonych pomidorów lub pesto
  • bułeczki z fetą, czosnkiem i oliwkami

Jak widzicie pomysłów na to co można z robić z rosnącym już ciastem drożdżowym miałam całkiem dużo. Zdecydowałam się jednak na zakręcone bułeczki z cebulą i serem cheddar, ponieważ wydały mi się najbliższe mojemu pierwotnemu zamysłowi. Bardzo chciałam coś zawijać.

Drożdżowe bułeczki z cebulą i serem cheddar

Te bułeczki drożdżowe są absolutnie fantastyczne! Wyjątkowego smaku nadaje im połączenie sera i cebuli, które w tym przypadku jest po prostu doskonałe. Myślicie, że cebule będzie blee i że będzie ostra? ale nic bardziej mylnego! Po upieczeniu smak cebuli staje się delikatny i słodki. Ponadto, dzięki temu, że cebula jest starta na tarce i wymieszana z innymi składnikami nadzienia, to jej obecność nie jest tak wyczuwalna. To jest istotne, jeśli bułkę ma jeść dziecko wrażliwe na punkcie cebuli i które niczym Sherlock Holmes namierza nawet najmniejszy wrogi kawałek cebulki w posiłku.

Podsumowując, bułeczki z cebulą i serem cheddar to strzał w dziesiątkę. Jeśli lubicie pizzę, to ten przepis na pewno Wam się spodoba. Przepis wypatrzyłam w książce Deb Perelman: Smitten Kitchchen czyli Nowy Jork na talerzu.

Składniki na drożdżowe bułeczki z serem i cebulą

Ciasto:

  • 375g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 325ml mleka
  • 55g roztopionego masła, schłodzonego do temperatury pokojowej, + dodatkowo do posmarowania bułek

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki startej białej cebuli
  • 170g startego sera cheddar lub mozzarelli
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z serem?

  1. Zrób ciasto. Zmieszaj wszystkie składniki i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Umieść je w misce wysmarowanej oliwą, nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  2. Ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę lub blat i uformuj prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm.
  3. Zmieszaj razem wszystkie składniki nadzienia i rozprowadź równomiernie po cieście, pomijając 1cm na najkrótszych bokach. Zwiń ciasto, a następnie pokrój je na 2,5cm kawałki.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków i równomiernie rozłóż na niej bułeczki. Wierz każdej bułeczki posmaruj roztopionym masłem i przykryj je folią plastikową. Bułeczki odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 20- 25min do momentu, aż się zrumienią.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *