Kruche rogaliki z kozim serem, szpinakiem i tymiankiem

Dzisiejsze rogaliki upiekłam specjalnie dla mojego męża, ponieważ to on regularnie co tydzień kupuje kozi ser i jogurt prosto od rolnika. Powiem Wam szczerze, że kozi ser lubię tylko po obróbce cieplnej- w bułeczkach, zapiekankach czy w takich rogalikach. W wersji podstawowej ma dla mie dziwny (kozi) posmak, do którego nie mogę się przekonać.
Rogaliki zawinięte są w ciasto francuskie zatem robi się je szybko- są świetną opcją jak mamy przygotować przekąski dla gości, a goni nas czas. Są też dobrą opcją na leniwy, wspólny wieczór, a także są idealne do zaangażowania małych dzieci w proces przygotowywania posiłków. Smarowanie rogalików białkiem i posypywanie ich sezamem do jedna z ulubionych kuchennych aktywności mojej córeczki. Aktywność ta nie dość, że jest użyteczna ale także deklasuje aktualnie ulubioną kuchenną dyscyplinę- wyciskanie piany z gąbki do mycia naczyń na wszystkich drzwiczkach kuchennych.

rogaliki_1a

rogaliki_1b

Składniki (na 16-18sztuk):
100g szpinaku (baby)
115g koziego sera
300g gotowego ciasta francuskiego (XXL)
1 mały oscypek (25g)- opcjonalnie
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
listki z 2 gałązek tymianku
sól, pieprz do smaku

Do posmarowania: roztrzepane białko; łyżeczka sezamu

Do podania: jogurt grecki z odrobiną oleju lnianego i listkami świeżego tymianku

rogaliki_1c

Przygotowanie:
1. Szpinak pokroić na małe kawałeczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć na łyżce masła przez 2-3 minuty. Ostudzić, a następnie dodać ser kozi i starty na tarce oscypek. Dokładnie wymieszać. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
2. Ciasto francuskie rozciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić je w trójkąty równoboczne podobnej wielkości. Na każdym trójkącie ułożyć łyżeczkę nadzienia (u podstawy trójkąta), a następnie zwinąć i wywinąć rogi formując kształt rogalika. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 8 minut, do zezłocenia rogalików.

Smacznego!

rogaliki_1d

Komentarzy: 3

  1. Zosia
    18 stycznia 2016 / 23:00

    pychota! uwielbiam takie połączenia smaków 🙂

  2. Ewelina Dudek
    24 lipca 2024 / 08:42

    Ser kozi w kawałku, czy taki do smarowania?

    • Kinga
      1 sierpnia 2024 / 09:37

      Użyłam takiego w piramidce, do smarowania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.