Dzisiaj pomysł na pieczonego pstrąga z dodatkiem ziół i selera naciowego. Bardzo łatwo i szybko się go przygotowuje. A jest naprawdę pyszny!
Ponadto po upieczeniu ości powinny dać się łatwo usunąć wraz z kręgosłupem, jest to więc ryba stworzona dla osób, które mają bzika na punkcie ryby bez ości.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Dobrze smakuje też w towarzystwie puree lub ryżu.
Składniki:
1 pstrąg
1/3 łodygi selera naciowego
kilka plasterków cytryny
kilka plastrów masła
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/2 łyżeczki świeżego tymianku
sól, biały pieprz
Wykonanie:
1. Rybę myjemy i osuszamy. Układamy na folii aluminiowej. Wnętrze ryby nacieramy solą i pieprzem, posypjemy połową natki pietruszki i kopru. Wkładamy masło, pokrojonego w talarki selera i plasterki cytryny.
2. Tak samo postępujemy z wierzchem ryby, dodatkowo posypując całość tymiankiem.
3. Rybę delikatnie podlać oliwą i szczelnie zawinąć.
4. Piec w temp. 180°C prez ok 20min. Sprawdzić widelcem czy ryba jest już miękka.
Smacznego!