Najdelikatniejsze kluski leniwe jakie jadłam! Przepis na nie powstał zupełnie przypadkiem- po prostu wydawało mi się, że mam w lodówce ser twarogowy… a nie miałam. Stała za to ricotta. „Ser to ser”- pomyślałam wrzucając ricottę do ziemniaków. Powstała lekka, delikatna masa. Nie chciałam wgniatać w nią za dużo mąki, żeby kluseczki nie zrobiły się zbyt twarde. Każdą część ciasta przed formowaniem, obsypywałam mąką, żeby łatwiej poddawała się kształtowaniu. Efekt końcowy był zachwycający! Miękkie, delikatne kluski. Można podawać je bezpośrednio po ugotowaniu polane roztopionym masłem. Ja jednak preferuję podsmażyć kluski na maśle, aby je delikatnie zrumienić. Do tego surówka z ulubionych warzyw, dziś wybrałam kapustę kwaszoną.
Delikatne kluseczki z ziemniaków i serka ricotta
Składniki:
800g ziemniaków
450g ricotty
3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Wystudzić.
2. Ziemniaki umieścić w misie robota kuchennego, dodać sól, ser ricotta, jajko i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do ciasta stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną.
3. Ciasto przełożyć na opruszoną mąką stolnicę. Podzielić na 4 części.
4. Każdą część można jeszcze raz delikatnie przerobić z odrobiną mąki. Każdy kawałek oprószyć mąką i uformować z nich wałeczki, które należy delikatnie spłaszczyć i kroić skośnie na kawałki o długości ok. 2cm.
5. Kluski wrzucić do gorącej, osolonej wody. Zamieszać, żeby nie przywarły do dna. Gotować ok. 2 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch. Odcedzić, przelać chłodną wodą.
Smacznego!
Jeśli lubisz kluski to zajrzyj tez do przepisu na pierogi leniwe i Kluseczki ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym