Tegoroczna majówka nie rozpieszcza nas słońcem. Ze sparceu wróciliśmy głodni i zmarznięci więc do jedzenia chcieliśmy coś na ciepło. I najlepiej jak najszybciej! Sałatka z rzodkiewek doczekała się swojej wariacji na ciepło. Ugotowana rzodkiewka, a następnie obsmażona na maśle i oprószona bułką tartą jest naprawdę smaczna i smakuje podobnie do… kalafiora! Do tego rukiew wodna i prażone pestki słonecznika. Danie szybkie i proste w przygotowaniu. Tak przygotowane rzodkiewki mogą stanowić samodzielne danie albo być dodatkiem do obiadu. Sałatkę można zjeść także z chrupiącymi grzankami albo z pajda chleba posmarowaną masłem.
Składniki:
2,5 pęczka rzodkiewek
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
2 garście rukwi wodnej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Rzodkiewkom odciąć korzonki i nać. Małe rzodkiewki zostawiłam w całości, większe przekroiłam na pół. Rzodkiewki włożyć do garnka z osoloną wodą i ugotować do miękkości. Odciedzić.
2. Na suchej patalni uprażyć pestki słonecznika, aż się zezłocą. Przesypać do miseczki.
3. Na patelni rozpuścić masło, dodać odcedzone rzodkiewki i chwilkę podsmażyć. Dodać bułkę tartą i pestki słonecznika i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a na końcu wymieszać z rukwią wodną.
Smacznego!