„Co zrobić z warzywami z rosołu?”
W moim odczuciu zjeść. Innej opcji nie ma. Nie po to gotuje się gar esencjonalnego rosołu, by potem wywalić te wszystkie warzywa do kosza. Zresztą, powiedzmy sobie szczerze, rosół jemy pierwszego dnia, zaraz po ugotowaniu, a drugiego zamieniamy resztę w pomidorówkę, ogórkową, kartoflankę, grochówkę, czy co tam nam jeszcze przyjdzie do głowy.
Czasami wyławiam marchewki, pietruszkę i selera i robię z nich sałatkę jarzynową. Taką, jaką robi się w każdym domu a i tak u każdego smakuje zupełnie inaczej. Jednak najczęściej rosół wraz z warzywami blenduję razem z upieczonymi pomidorami i robię pyszną, kremową zupę pomidorową. Doprawiam do smaku, daję ulubione dodatki i jest. Królowa Pomidorowa. Moja ukochana zupa. Robina na sto różnych sposobów i za każdym razem dobra. Nic na to nie poradzę, pomidorowa zawsze zwycięża!
Składniki:
- 1l rosołu + warzywa (marchewka, pietruszka, seler, liść kapusty, por/opiekana cebula). Wyławiam liście laurowe i ziele angielskie oraz gałązki natki pietruszki. Zawsze można posypać świeżą zieleniną.
- 5-6 dużych, dojrzałych pomidorów malinowych
- 5-6 ząbków czosnku
- kilka listków bazylii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- odrobina brązowego cukru do przełamania smakuDo podania: 1 opakowanie ravioli (może być z serem lub ze szpinakiem), śmietana
Przygotowanie:
- Pomidory przekrój na pół, usuń szypułki i umieść w naczyniu do zapiekania. Posyp posiekanym na plasterki czosnkiem. Skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C piekarnika na ok. 15-20min, aż zmiękną.
- Upieczone pomidory przełóż do garnka z rosołem i warzywami. Dokładnie zblenduj i zagotuj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, cynamonem. Dodaj posiekane listki bazylii.
Smacznego!