Zupa krem z pieczonych pomidorów, zapiekana z mozzarellą

Pomidorowa to moja ukochana zupa! Ze świeżych, dojrzałych w słońcu pomidorów ma dla mnie swój szczególny, wyjątkowy smak. W zależności od nastroju wybieram wersję mniej lub bardziej pikantną. Czasami Natalia otrzymuje zupę w opcji „soft”, a potem dla nas dodaję więcej pikantnych przypraw.
Moją drugą miłością jest połączenie pomidorów z mozzarellą- na kanapkach, w sałatkach, na pizzy czy w zapiekankach. To zawsze smakuje doskonale. Dzisiaj cienkie plastry mozzarelli ułożyłam na kremowej zupie z pomidorów i zapiekłam w piekarniku. Efekt? Spróbujcie sami, koniecznie!

krem_z_pomidorow_1b

Składniki:
0,5l buliony drobiowego (domowej roboty)
15 pomidorów wielkości piłki tenisowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
4 gałązki tymianku
1 łyżka cukru
sól, pieprz do smaku

Do podania: mozzarella, parmezan

Przygotowanie:
1. Pomidory przekroić na pół, ułożyć na blaszce spryskanej oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 15-20min, aż zmiękną.
2. Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć i dodać bulion. Zagotować.
3. Do gotującego się wywaru dodać pomidory, sól, cukier i pieprz. Zblendować i dodać obskubane z gałązek listki tymianku.
4. Porcje zupy przekładać do żaroodpornych miseczek, na każdej z nich ułożyć delikatnie cienki plaster mozzarelli. Ser można także zetrzeć na tarce i posypać zupę.
Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Wyjąć, posypać parmezanem.

Smacznego!

krem_z_pomidorow_1a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.