Nalewka z aronii i liści wiśni

O tym, że pyszną naleweczkę warto mieć w domu, to chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Tą z dzisiejszego przepisu zrobiłam na samej wódce, ponieważ chciałam, żeby była delikatniejsza w smaku. Wyszła idealnie- owoce aronii i liście wiśni tworzą genialną harmonię smaku. Alkohol delikatnie rozgrzewa, na jesienne lub zimowe wieczory będzie w sam raz!
Owoce aronii najlepiej jest zbierać po pierwszych przymrozkach, ponieważ tracą wówczas swoją cierpkość. Ja moją aronię przetrzymałam w zamrażalniku przez 3 dni. Liście wiśni są opcjonalne, ale to właśnie one dodają charakterystycznego smaku i aromatu. Jeśli nie uda Wam się ich dostać, polecam użycie soku z wiśni (domowego), efekt będzie podobny. Dwie szklanki soku powinny być ok.
Nalewkę można pić od razu, ale lepsza jest gdy pozwolimy jej odpocząć przynajmniej 3 miesiące.

nalewka_aronia_1a
nalewka_aronia_1e

Składniki:
1kg aronii
800g cukru
1l wódki zbożowej
200szt liści wiśni
sok z 1 cytryny
2 szklanki wody

nalewka_aronia_1c
nalewka_aronia_1d
nalewka_aronia_1f

Przygotowanie:
1. Owoce aronii umyć, osuszyć i wstawić do zamrażalnika na 3 doby.
2. Owoce (zamrożone), liście wiśni (umyte) i wodę umieścić w dużym garnku. Zagotować i gotować przez 15 minut. Ugniatać owoce, całość kilkakrotnie dokładnie przemieszać.
Odstawić na noc.
3. Całość przelać przez sito. Do soku dodać cukier i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia a następnie wystudzić. Dodać wódkę, wymieszać i przelać do butelek. Odstawić do piwnicy, aby nalewka dojrzała.

Smacznego!

Ps: Nie rozpijcie się zanadto 🙂

nalewka_aronia_1b

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.