Kocham pomidorową! To jedna z moich ulubionych zup z czasów dzieciństwa (Mamo, robisz najlepszą!).
Przez wiele lat przez myśl mi nie przeszło, żeby w jakiejkolwiek restauracji zamówić pomidorową. Zawsze szukałam czegoś nowego, co zaskoczyłoby moje kubki smakowe. Jednak pewnego razu, wpadłam do restauracji zmarznięta i głodna. Do zjedzenia na już, bez czekania był rosół, pomidorowa i krem z borowików. Wybrałam pomidorową. To była moje ogromne zaskoczenie. Pikantna, gęsta, z kawałeczkami pomidorów. Bez makaronu, bez ryżu, bez kaszy. Wspaniała! Od tamtej pory nastąpiło wielkie eksperymentowanie z pomidorowymi i dodatkami. Tak powstała między innymi kremowa zupa z pieczonych pomidorów, zapiekana z mozzarellą. Od tamtej pory sprawdzam jak w zupie sprawują się najróżniejsze dodatki- włoskie ravioli, kładzione kluski ze szpinakiem czy chrupiąca ciecierzyca. I właśnie dzisiaj zapraszam Was na przepis na pomidorową z pikantną, chrupiącą ciecierzycą. W sezonie warto skorzystać ze świeżych pomidorów, a poza sezonem te z puszki sprawdzą się równie dobrze.
Składniki:
Zupa pomidorowa:
- 1,5l wody
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 gałązka selera naciowego (lub kawałek bulwy)
- 1 gałązka natki pietruszki
- 1 cebula- opalona nad palnikiem
- 2 ziela agielskie
- 1 liść laurowy
- kilka całych ziarenek pieprzu
- sól
Ponadto:
- 2 puszki pomidorów (użyłam krojonych z Łowicza)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 gałązka bazylii (same listki)
- 2 łyżki brązowego cukru.
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- sól, świeżo zmielony pieprz
Chrupiąca ciecierzyca:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki
- chilli wg uznania
- sól
Przygotowanie:
- Zupa: Przygotować wywar na zupę. Do gotującej się wody dodać obrane warzywa- marchewki, pietruszkę, selera, cebulę oraz przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i sól. Gotować do miękkości warzyw.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć. Dodać pomidory z puszki i dusić przez 15 minut. Doprawić świeżą bazylią, cukrem, cynamonem, solą i pieprzem. Dodać do wywaru z warzyw. całość gotować przez ok. 10 minut. Odłowić liść laurowy i ziele angielskie (jak się uda) i zblendować zupę.
- Ciecierzycę odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce rozmieszać olej, sól, kumin, chilli i czerwoną paprykę. Dodać ciecierzycę i staranie obtoczyć ją w mieszance przypraw. Ciecierzycę przełożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach C, aż zrobi się chrupiąca, ok. 15-20 minut. Zamieszać w trakcie pieczenia.
Do miseczek nalewać porcje zupy, posypywać ciecierzycą i natką pietruszki. Można dodać śmietanę.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
ciekawe połączenie, jedno z lepszych w pracach konkursowych
dzięki, trzymaj kciuki!
gratuluję wyróżnienia, widziałam info na facebooku
dziękuję:)