Naleśniki do jagód? Zdecydowanie tak! I chociaż zazwyczaj robię je z mąki pełnoziarnistej lub mąk mieszanych to dzisiaj postawiłam na delikatne, pszenne naleśniki. Miały być cienkie i łatwe do zwijania. Na takie naleśniki na jedną szklankę mąki potrzeba ok. 1,5 szklanki płynu. Może to być samo mleko lub mleko i woda, najlepiej gazowana. Dodatek wody gazowanej sprawi, że ciasto naleśnikowe będzie delikatniejsze.
Do naleśników przygotowałam ser ricotta wymieszany z cukrem i sokiem z cytryny. Świetnie sprawdzi się też domowy serek homogenizowany na bazie tradycyjnego białego sera. Do tego jagody, dużo jagód. Czekolada dopełnia tutaj pełni szczęścia. Kto wypróbuje przepis na naleśniki z jagodami i ricottą? Są chętni?
Składniki:
Ciasto:
150g mąki
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki cukru
3-4 łyżki oleju
szczypta soli
+dodatkowo:
250g ricotty
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2l jagód
kilka kostek gorzkiej czekolady pokrojonej w wiórki
Przygotowanie:
1. Jajka z solą ubić na pianę, nie musi być na sztywno
2. Pozostałe składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Dodać pianę z jajek. Delikatnie wymieszać całość i odstawić na ok. 20-30 min.
3. Smażyć na rozgrzanej patelni, z obydwy stron do zrumienienia.
4. Ricottę zblendować z cukrem i sokiem z cytryny.
5. Każdy naleśnik smarować serkiem, posypywac jagodami, zwijać lub składać. Dodatkowo posypywać czekoladą.
Smacznego!
Wygladają wspaniale!