Pierogi z truskawkami!

Pierogi z truskawkami to niewątpliwie jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Pyszne, wakacyjne danie. Polane słodką śmietanką lub po prostu posypane cukrem. Jedzone na balkonie lub po prostu na trawie, najlepiej w cieniu jakiegoś rozłożystego drzewa, z widokiem na błękitne niebo i białe chmury… Pierogi z truskawkami to ewidentnie smak dziecinnej beztroski i słodkiego leniuchowania.

pierogi_truskawki_1c
pierogi_truskawki_1b

Składniki:
350-400g mąki pszennej
1 jajko
2/3 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki soli

Nadzienie: truskawki (umyte, osuszone i odszypułkowane), cukier

pierogi_truskawki_1d
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w jej środku dołek. Do dołka wsypać sól, wbić jajko i dodać olej. Deliaktnie wymieszać, a następnie powoli dodawać wodę i od razu
zarabiać. Całość zagnieść w zwarte, elastyczne ciasto; w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut.
2. Ciasto rozwałkować, powycinać szklanką kółka. Na kółku ułożyć 2 truskawki i posypać je cukrem,ok. 1,3-1,2 łyżeczki. Do pierogów wybieram mniejsze owoce, zazwyczaj do jednego upycham po 2 truskawki albo jedną średniej wielkości. Dzięki temu, że owoce nie są krojone ciasto nie nasiąka sokiem i lepiej się trzyma w gotowaniu. Ciasto składać na pół i szczelnie zaklejać brzegi. Układać na posypanej mąką stolnicy.
3. Pierogi gotować porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, ok. 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy, zachowując odstępy, aby się nie posklejały.

Podawać polane słodką śmietanką lub posypane cukrem. U mnie dziś podane z gęstą, bitą wiejską śmietaną. Pycha!

Smacznego!

pierogi_truskawki_1a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.