Mleko kokosowe w puszce można kupić w każdym hipermarkecie, na dziale z kuchnią orientalną, czasem na zdrowej żywności. Skład większości z tych mlek wzbogacony jest zazwyczaj stabilizatorami, emulgatorami i kwasem cytrynowym, co sprawia, że odstawiam je na półkę dużo szybciej niż je wzięłam. Dobre mleko można kupić np. w Rossmanie (tak, w Rossmanie- Enerbio). Można też kupić napoje kokosowe (takie rzadkie mleko kokosowe, z dodatkiem cukru i soli), które w smaku są ok, ale cena jest stanowczo za wysoka (np. Evernat). Natomiast w sklepach ze zdrową żywnością można kupić „mleka kokosowe”, które w składzie mają np. tapiokę, niby to naturalne, ale to już nie mleko. Alternatywą jest zrobienie własnego mleka kokosowego- albo z miąższu świeżego kokosa albo z wiórków kokosowych. W przypadku pierwszego wariantu- poza mlekiem kokosowym pozyskamy jeszcze wodę kokosową, o której pisałam tutaj. Ja zdecydowanie bardziej lubię mleko ze świeżego kokosa. Wolę jego delikatniejszy zapach i smak. A tak między nami to najczęściej wypijam wodę kokosową, a miąższ wyjadam łyżką, dlatego kokosy muszę kupić przynajmniej dwa:)
Kilka ważnych uwag:
1. Wybór kokosa
Najlepszy do sporządzenia mleka kokosowego jest młody kokos, taki zielony. Młody kokos raczej nie będzie chlupotał przy potrząsaniu ponieważ niemalże całe wnętrze ma wypełnione wodą. Jeśli nie ma młodych kokosów, te w brązowej skorupie też będą dobre, tylko przy nich koniecznie trzeba sprawdzić czy coś w środku chlupocze. Im młodszy kokos tym więcej wody jest w środku.
2. Kokosowy miąższ i mleko kokosowe
Surowy miąższ jest naprawdę pyszny! Jest miękki, delikatny w smaku i zapachu. Moim zdaniem pachnie zupełnie inaczej niż wiórki kokosowe dostępne w sklepie. Kokosowy miąższ należy zmiksować. Bez dodatku wody kokosowej czy zwykłej wody wygląda jak na zdjęciu w Anatomii kokosa (galeria zdjęć pod przepisami). Do deserów, kremów, wypieków jest wprost idealny. Wraz z dodawaniem wody jego konsystencja najpierw staje się bardziej aksamitna, a potem zamienia się w mleko. To, z kolei można wykorzystać do naleśników, placków, shaków lub jako samodzielny napój, nie wspominając o zastępniku śmietanki do kawy.
Gotowe mleko kokosowe, odstawione do lodówki może ulec rozwarstwieniu na tłuszcz i wodę. Jest to naturalny proces. W sklepowych mlekach bez emulgatorów i stabilizatorów zachodzi taka sama reakcja. Rozwarstwionym mlekiem należy wstrząsnąć i znów jest gotowe do użycia.
Miąższ można też ususzyć i zrobić z niego wiórki.
Jak zrobić mleko kokosowe z kokosa?
Składniki:
1 kokos
500ml gorącej wody
100ml zimnej wody
cukier, syrop z agawy lub inna substancja słodząca
Przygotowanie:
1. Otworzyć kokosa. Na szczycie łupiny znajduje się taka ciemna kropka i przez nią należy się przebić do wnętrza (czasem jest ich 3, ale tylko jedna „działa”). Dziurkę można zrobić np. ostrym nożem. Woda kokosowa najpierw wycieka bardzo powoli ale potem się rozpędza i ostatecznie z mojego kokosa otrzymałam prawie 1,5 szklanki wody! Dalej jest to robota dla faceta. Zazwyczaj proszę „otwórz to dla mnie” i sprawa załatwiona. Otrzymuję pięknie rozcharatanego kokosa. Tym razem byłam sama na placu boju więc kokos wyglądał jak po ataku troglodytów: albo moje noże są zbyt delikatne albo ja mam za mało siły. Kilka razy trzasnąłem kokosa ostrzem noża, on lekko pękł, ale nie dawał się otworzyć. Co w takim razie robi zdesperowana kobieta? Ja włożyłam kokosa do siatki, zawiązałam ją i ze dwa razy rzuciłam nim o podłogę. Podobno to szczyt desperacji, ale co tam… Wnetrze kokosa było na wyciągnięcie ręki.
2. Następnie należy wyjąć miąższ ze środka i zblendować, dodając najpierw zimnej wody (lub wody kokosowej), a następnie małymi porcjami należy dodawać gorącą wodę. Całość odstawić najlepiej na kilka godzin. Następnie mleko trzeba przecedzić na sicie wyłożonym gazą. Dosłodzić do smaku. Przelać do butelek. Wypić od razu lub wstawić do lodówki. Ja przechowuję je max 2-3 dni.
Jak zrobić mleko kokosowe z wiórków kokosowych?
Wiórki kokosowe powinny być dobrej jakości. Bez konserwantów i niesłodzone.
Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych, niesłodzonych
4 szklanki wody
cukier, syrop z agawy lub inna substancja słodząca
Przygotowanie:
1. Zalać wiórki 3 szklankami gorącej wody i odstawić, aby porządnie nasiąkły. Odstawić na 2 godziny.
2. Całość przelać do dzbanka blendera i porządnie zmiksować. Przelać przez sitko wyłożone gazą. Odcisnąć.
3. Odciśnięte wiórki ponownie zalewamy szklanką gorącej wody i ponownie blendujemy. Całość znów przelewamy przez sito i odciskamy. Dzięki temu uzyskamy z wiórków jak najwięcej smaku. Całość dosłodzić wg własnych preferencji.
Przechowywać tak samo jak mleko z miąższu kokosowego.
Smacznego!
Anatomia kokosa:
Obieramy, obieramy, obieramy… ojej, to nie ta strona…
Obieramy więc z drugiej strony 🙂 Jest otwór! Robimy w nim dziurę za pomocą czegoś ostrego
I profesjonalnie pozyskujemy wodę kokosową 🙂
Po obraniu z nadmiaru skóry wygląda już jak sklepowy kokos
i wyciągamy miąższ, jest go ok. szklanki
Miąższ po zblendowaniu, jeszcze przed dodaniem wody.
Jeśli lubisz mleka roślinne, to może zainteresuję Cię także przepis na domowe mleko migdałowe. Kliknij tutaj.