Top 3 przepisy na mrożoną kawę

Mrożona kawa na upalne dni

Mrożona kawa czy generalnie kawa na zimno to nie tylko sposób na odświeżenie się w gorące dni, ale także wyjątkowy sposób na rozkoszowanie się smakiem kawy w zupełnie nowym wydaniu. Bo powiedzmy sobie szczerze, że kiedy temperatury sięgają prawie 30 stopni, to kawa mrożona, z mleczkiem, lodem, lodami śmietankowymi brzmi jak obietnica przyjemnego ochłodzenia z pożądaną dawką kofeiny, prawda?

Dzisiaj chciałabym pokazać Ci 3 moje ulubione przepisy na mrożoną kawę, którą będę przygotowywała na bazie aromatycznego, świeżo zaparzonego i ostudzonego espresso. Warto jest poczekać chwilę dłużej, aż przestygnie, aby móc cieszyć się pełnią smaku kawy na zimno.

Jaką wybrać kawę do kawy mrożonej?


Kolejna bardzo ważna kwestia, którą warto poruszyć: jaka jest najlepsza kawa do kawy na zimno? Każdy może mieć tutaj własne preferencje, ale moim zdaniem idealna kawa to ta łagodna w smaku, aromatyczna, ale bez kwaskowatości, bo to psuje mi całą radość z picia kawy. Mam kilka swoich ulubionych kaw, które kupuję od dawna i świetnie mi się sprawdzają. A jeśli mam ochotę na coś nowego to zamiast kupować w ciemno, raczej korzystam z poleceń ekspertów, którzy o kawie wiedzą wszystko.

I na koniec coś co, przenosi doznania z picia kawy na zupełnie inny poziom to spienione mleko. Uwielbiam! Nie dość, że taka kawa pięknie wygląda (a jemy i pijemy oczami) to moim zdaniem też lepiej smakuje. Puszysta mleczna pianka przenosi kawę poziom wyżej. Do jej przygotowania potrzebny jest spieniacz. Ja mam taki, jak na zdjęciu poniżej. Wcześniej korzystałam z takiego małego spieniacza- bzykacza, który bardziej nadaje się do porządnego rozmieszania kolagenu w szklance wody niż do porządnego spienienia mleka. A jeśli chwilowo nie czujesz potrzeby posiadania spieniacza to możesz mleko wlać do słoika i energicznie nim potrząsać 😉

Ja jednak uwielbiam spieniacz, który widzisz na poniższym zdjęciu, ponieważ można od razu podgrzać w nim mleko więc jest to mega wygodne i zawsze to jedna rzecz do zmywania mniej 😉

Jeśli jesteś już gotowa na nowe kawowe doznania i chcesz odkryć najlepsze sposoby na kawę na zimno, to zapraszam do dalszego czytania!

3 ulubione przepisy na mrożoną kawę

Freddo Cappucciono

Freddo Cappucciono (freddo – po włosku „zimne”) to napój, który zawiera zimne espresso, lód i gęstą warstwę mlecznej pianki. Śmiało można powiedzieć, że ta mrożona kawa to chyba mój najczęstszy wybór. Ilość kawy i mleka powinna być podobna, ja jednak wolę mieć odrobinę więcej mleka.

Składniki:
60ml zimnego espresso
80ml zimnego mleka
1 łyżeczka brązowego cukru, opcjonalnie
kilka kostek lodu

Jak przygotować Freddo Cappucciono?
1. Przygotuj espresso. Jeśli słodzisz to dodaj cukier do ciepłej kawy, szybciej się rozpuści.
2. Mleko wlej do spieniacza, aby powstała apetyczna pianka.
3. Do szklanki dodaj lód, wlej zimne espresso i dodaj spienione mleko.

Iced Bubble Coffee, czyli mrożona kawa z kuleczkami tapioki

Bubble Tea stały się u nas bardzo popularne, ale ja zdecydowanie jestem zwolenniczką Bubble Coffee na zimno. Z przepisu wychodzą 2 porcje Iced Bubble Coffee. Kawa na zimno z tymi kuleczkami to zabawne doświadczenie, ale koniecznie kup sobie słomki do bubble tea. Są one większe, aby kuleczki słodkiej tapioki mogły się przez nią przedostać.

Składniki na Iced Bubble Coffee:
100g tapioki
50-60ml syropu klonowego (lub z agawy albo syropu z wody i cukru)
2 x 60 ml espresso
lód

Przygotowanie:

  1. Do gotującej się wody (700 ml) dodaj 100g tapioki, zamieszaj.
  2. Gotuj ok. 25 min na małym ogniu, czasem mieszając.
  3. Zdejmij z palnika i odstaw na 20 minut.
  4. Odcedź tapiokę i przepłucz kilka razy zimną wodą.
  5. Odstaw na godzinę mocząc w syropie z miodu i cukru lub w syropie klonowym.
  6. Do szklanki dodaj tapiokę i lód. Wlej ostudzone espresso i spienione mleko.

Cafe Affogato czyli kawa z lodami

Cafe Affogato, to jedna z tych propozycji, do której długo nie mogłam się przekonać i żałuję, że tak późno spróbowałam tego połączenia. Jest wspaniałe! Kawa i zatopione w niej lody smakują fantastycznie. Co ważne, cafe afogato należy przygotować i od razu podawać. Zjedz zanim lody się rozpuszczą, na tym polega cała frajda!

Składniki:
lody śmietankowe lub waniliowe
60ml espresso
sos karmelowy/ czekoladowy – opcjonalnie

Przygotowanie:
1. Do małej szklanki, filiżanki lub płaskiego kieliszka włóż gałkę lodów.
2. Polej espresso i od razu podawaj.

Wpis powstał we współpracy z marką Coffeedesk, w którym znajdziesz wszystko do przygotowania aromatycznej kawy.

Jeśli szukasz inspiracji na letnie napoje to kliknij tutaj.


1 komentarz

  1. 12 lipca 2024 / 01:42

    Wygląda pysznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.