Woda kokosowa. Pozyskiwana jest z młodych, jeszcze zielonych kokosów. To naturalny izotonik, który doskonale nawadnia organizm i dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych witamin (B1, B2, B3, B5, B6 i C) i minerałów (magnez, sód, potas, wapń, fosfor). Woda kokosowa jest polecana po wysiłku fizycznym aby pomóc szybko nawodnić organizm i uzupełnić minerały. Jednak to nie wszystko-woda kokosowa pozytywnie wpływa na układ odpornościowy (zawiera kwas laurynowy który w naszym organizmie zamieniany jest w monolauryn, a ten ma silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antypierwotniakowe), krwionośny (obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie), trawienny (poprawia perystaltykę jelit) i moczowy (rozpuszcza kamienie nerkowe).
Wodę kokosową mogą pić także małe dzieci. Zawarty w wodzie kwas laurynowy występuje także w mleku matki (jest antyalergiczny i nie zawiera laktozy). Woda kokosowa dobrze nawilża ale i odżywia, co jest przydatne zwłaszcza gdy dzieci gorączkują lub mają problemy jelitowe, a o odwodnienie wtedy stosunkowo nietrudno. I jest to o wiele zdrowsza alternatywa od „soczków dla dzieci”, które ze względu na skład omijam szerokim łukiem.
Same superlatywy, przyznacie prawda? Ja wodę kokosową kupiłam przypadkiem, bez wcześniejszego rozpoznania. Po prostu brakowało mi kilku złotych do darmowej dostawy z Almy, a woda kokosowa wyświetliła mi się w sugerowanych produktach. Naturalna, bez konserwantów, bez barwników czy dziwnych dodatków. W sam raz! Prawda jest też taka, że przestała w mojej szafce kuchennej ze dwa miesiące zanim ją otworzyłam. Wrażenia? Sama w sobie szału na mnie nie zrobiła, jest specyficzna- nie pachnie kokosem, nie smakuje podobnie do mleka kokosowego, ale we wszelkich koktajlach jest fenomenalna! Dobrze komponuje się ze wszystkimi owocami i świetnie podkręca smak. Naprawdę warto spróbować.
Składniki:
1 dojrzały ananas
2 mrożone banany
1-1,5 szklanki wody kokosowej
Przygotowanie:
1. Banany obrać i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.
2. Ananasa obrać ze skóry, pokroić w plasterki, a następnie usunąć zdrewniałe środki.
3. Pokrojonego ananasa, banany i wodę umieścić w dzbanku blendera i zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Można ozdobić listkami mięty, melisy czy tymianku.
Smacznego!