Przepisy dla dzieci: Puszysty omlet z żółtym serem i zielonym groszkiem

Gotowanie dla dzieci to wyzwanie! Nie chodzi mi nawet o dobór potraw czy ładną prezentację na talerzu. Chodzi mi o dynamicznie zmieniające się upodobania kulinarne. Danie, które zachwyciło dziecko w zeszłym tygodniu, w tym nie robi na nim żadnego wrażenia. A co gorsze- odsuwa od siebie talerz i powiada, że nie będzie jeść. Można się wygłupiać i mówić, że dobre, pyszne, Panu Misiowi smakuje, a dziecko i tak zakryje buzię rączkami i wtedy już wiesz- jedzenia nie będzie. Dla wielu kobiet jest to trudne, bo się starały, specjalnie gotowały, a tu taka gwałtowna odmowa. Grunt to nie brać tego do siebie. Jak dziecko ominie jeden posiłek, nic mu nie będzie. Ze smakiem zje następny, zwłaszcza jak wróci dotlenione ze spaceru.
U mnie właśnie w niełaskę popadły jajka na twardo, które córka chętnie pochłaniała jeszcze ze dwa tygodnie temu. Dwa podejścia do tematu i na razie dałam sobie spokój. Poczekam, aż ją znowu najdzie. Tymczasem dziś przygotowałam dla niej puszysty omlecik z żółtym serem i zielonym groszkiem. Pycha! Zawsze dla siebie robię drugą taką samą porcję.

omlet_1a

Składniki: (na jeden nieduży omlet)
1 jajko
1 plasterek żółtego sera np. dobrej jakości goudy
3-4 łyżki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
1 łyżka parmezanu do posypania
odrobina soli
odrobina oleju do posmarowania patelni

Przygotowanie:
1. Groszek wrzucić do gotującej się wody i ugotować do miękkości. Odcedzić.
2. Ser żółty drobno pokroić. Parmezan zetrzeć na tarce.
3. Jajko ubić na delikatną pianę- ja korzystam z blendera ręcznego. Dodać sól, wymieszać.
4. Patelnię deliaktnie posmarować olejem. Rozgrzać i za pomocą ręcznika papierowego usunąć jego nadmiar (najlepiej ręcznik zwinąć w kulę, żeby sie nie poparzyć). Delikatnie wylać jajko, a na wierzch równomiernie rozłożyć ser żółty i 3/4 zielonego groszku. Jak dół i brzegi się zetną za pomocą łopatki delikatnie podważyć brzegi i złożyć omlet na pół. Jeszcze chwilę podsmażyć omlecik z obydwu stron- tak aby mieć pewność, że w środku jajko jest już gotowe.
5. Przełożyć omlecik na talerz, posypać parmezanem i pozostałym groszkiem.

Smacznego!

omlet_1b

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.